SEGRE

CATALUNYA SOBIRANISME

Oriol Junqueras confia que la CUP avalarà els pressupostos després del pacte pel referèndum

Carles Puigdemont: “Estan intentant desactivar el poble i això no ho acceptarem mai” || El president de la Generalitat, partidari de reeditar la coalició Junts pel Sí en cas que no culmini el procés

El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras.

El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va assegurar ahir que confia que els pressupostos per al 2017 tiraran endavant i que la CUP els acabarà avalant. Segons indica Junqueras, la responsabilitat del moment facilitarà el tràmit i, a més, considera que els anticapitalistes entenen perfectactament que “no es pot” debilitar una de les parts de la cadena de confiances que s’ha establert entre ells i el Govern de la Generalitat després de l’acord pel referèndum i la superació de la qüestió de confiança.

El vicepresident també va recordar a la CUP que aquests elements que han aconseguit acordar i els pressupostos formen tots part “d’un paquet” que considera que tothom té voluntat de convertir-se en “un compromís complert”.

“Ja que l’objectiu és constituir la nova República Catalana i això passa per l’expressió democràtica d’un referèndum que hem pactat entre tots, i que per a això és necessari disposar de totes les eines, i que tenir un pressupost és millor que no tenir-lo per donar compliment a tota aquesta cadena de confiances, nosaltres el que farem és treballar perquè la cadena de confiances es compleixi”, va afirmar en aquest sentit Oriol Junqueras.

D’altra banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar que “inhabilitant la presidenta del Parlament, o un conseller, o el president, el que estan intentant és inhabilitar el poble i això no ho acceptarem mai”, i afegeix que no seran “còmplices d’aquesta inhabilitació general del poble de Catalunya”. En una entrevista a ElNacional.cat, el president Puigdemont es va referir a una futura convocatòria electoral en cas que no s’hagi pogut “culminar” el procés sobiranista tal com està previst al full de ruta. Pel que fa a la possibilitat que es presenti com a candidat a la presidència de la Generalitat en les pròximes eleccions catalanes, Carles Puigdemont va puntualitzar que únicament se sentiria “obligat” a presentar-s’hi si veu que ha deixat “la feina a mig fer”, una cosa que va dir que no contempla.

El El primer secretari del PSC i candidat a la reelecció, Miquel Iceta, va afirmar que veuria “horrorós” que la via canadenca quedés fora del debat que ha de tenir el partit en el marc del congrés de novembre. La via canadenca fa referència a la llei de Claredat redactada l’any 2000 després del segon referèndum del Quebec que va rebutjar la independència. Aquesta llei estableix les condicions en les quals el Govern del Canadà podria entrar a negociar la secessió d’alguna de les seues províncies.

D’altra banda, va assegurar que continuarà comptant amb la seva adversària en les primàries, Núria Parlon, si resulta reelegit i va defensar que amb el procés hauran demostrat que es poden fer primàries “sense lluitar”. Així mateix, va publicar un decàleg de propostes de canvi per a l’organització del partit en el qual defensa, entre d’altres, eliminar la duplicitat de càrrecs i retribucions: “Un electe, un càrrec, un sou.”

Les propostes, que es van donar a conèixer ahir diumenge a la pàgina web d’Iceta, demanen la “igualtat efectiva de gènere en llistes i òrgans del partit” al 50% i un Observatori de la Igualtat. També advoca per un sistema d’avaluació dels representants i dels càrrecs institucionals del partit i una comissió independent que vetlli per la correcta aplicació del codi ètic.

D’altra banda, Iceta va insistir que no vol “trencar” amb el PSOE, però que els diputats del PSC votaran no a la investidura del líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, com a president. En una entrevista que va publicar el diari La Razón, Iceta argumenta en aquest sentit: “Trencar amb el PSOE faria molt difícil defensar el federalisme a Catalunya. Hem de treballar i continuar junts reconeixent les discrepàncies.”

Per la seua banda, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i candidata a primera secretària del PSC, Núria Parlon, va proposar canvis en la relació de la formació amb el PSOE per “garantir-ne la singularitat i visibilitat”.

El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras.

El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras.

tracking