SEGRE

política

El rei convoca una nova ronda de consultes els dies 24 i 25 d'octubre

El 31 d’octubre és la data límit perquè hi hagi un president investit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Rei convocarà els líders dels partits els propers dies 24 i 25 d’octubre al Palau de la Zarzuela, a sis dies que venci el termini perquè el Congrés elegeixi president del Govern i eviti així la celebració de terceres eleccions el desembre.

Les dates d’aquesta nova ronda de consultes han estat comunicades per Felip VI a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, en una entrevista celebrada aquest mateix matí al despatx del cap de l’Estat, que no havia estat anunciada oficialment.

A través d’un comunicat, la Casa del Rei ha explicat que el Monarca ha acordat amb Pastor que, quatre dies abans de les consultes, el 20 d’octubre, la presidenta li farà arribar "la relació de representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària" amb què novament buscarà un candidat a la investidura.

En aquesta relació, la presidenta de la Cambra Baixa li comunicarà qui representarà el PSOE, després de la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general del partit.

Els socialistes, dirigits ara per una gestora encapçalada pel president d’Astúries, Javier Fernández, tenen pendent celebrar un Comitè Federal per decidir si faciliten o no una hipotètica investidura del líder del PP, Mariano Rajoy.

La nota de Zarzuela recorda que "si les consultes acabessin sense una proposta de candidat, el Rei procediria, en els termes previstos a l’article 99.5 de la Constitució, a la dissolució de les Cambres i a les convocatòria de noves eleccions generals amb la ratificació de la Presidenta del Congrés".

També posa èmfasi que la finalitat de les consultes és "constatar si, de la disposició que li traslladin" els dirigents polítics, el Rei "pot proposar un candidat" que "compti amb els suports necessaris" perquè el Congrés li atorgui la seua confiança.

En aquest cas, Ana Pastor, d’acord amb l’establert al Reglament de la Cambra, "procediria a convocar el ple del Congrés per al debat d’investidura", que ja se celebraria dins dels últims sis dies del mes, ja que el 31 d’octubre és la data límit perquè hi hagi un president investit.

En cas contrari, això és, "en absència d’una proposta de candidat", correspondrà "procedir a la dissolució d’ambdues Cambres i a la convocatòria de noves eleccions generals en el moment que constitucionalment correspongui".

La relació exacta de dates i hores de les entrevistes que Felip VI ha decidit convocar per al 24 i el 25 d’octubre serà anunciada per la Casa de Rei el mateix dia 20, una vegada que rebi de la presidenta del Congrés la relació d’interlocutors.

És previsible que, com ha ocorregut en ocasions anteriors, Felip rebi els representants polítics de menor a major, per concloure la seua ronda el dia 25 amb els dirigents de Podemos, PSOE i, finalment, PP, això és, Mariano Rajoy, amb qui tancarà la ronda.

tracking