SEGRE

INFRAESTRUCTURES INVERSIONS

Acte “de país” de la Generalitat per exigir el traspàs de Rodalies

Impulsat pel Govern català, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya || El Senat debatrà una reclamació d’ERC

Imatge d’un tren de Rodalies avariat el passat 15 de setembre a les Borges

Imatge d’un tren de Rodalies avariat el passat 15 de setembre a les Borges

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, encapçalarà el dimecres 26 d’octubre un “gran acte de país” per criticar el mal estat de manteniment en el qual es troba la xarxa de Rodalies, reclamar les inversions pendents en la xarxa i demanar-ne el traspàs.

Així ho va explicar ahir el conseller de Territori, Josep Rull, en un comunicat en el qual va indicar que aquest acte té per objectiu “denunciar una situació inacceptable i reclamar el traspàs total de manera immediata”.

Aquestes avaries suposen més del 40% de les denunciades en aquest període a Catalunya

El Govern organitzarà aquest acte, que està obert a la societat civil, sindicats, empresaris i organitzacions, al Palau de la Generalitat en col·laboració amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Rull va insistir que els ciutadans no es mereixen unes infraestructures ferroviàries en un estat tan deplorable i va afirmar que l’acte servirà per donar una alternativa.

D’altra banda, el ple del Senat debatrà la setmana que ve una moció d’ERC per reclamar una vegada més el traspàs integral de la xarxa de Rodalies a Catalunya.

Els republicans denuncien que l’Estat no ha invertit ni el 10 per cent dels 4.000 milions compromesos a Rodalies en un pla de manteniment elaborat el 2010.

En la seua moció, Esquerra recorda que fins i tot hi ha pendent d’invertir la major part dels 306 milions d’euros per a actuacions prioritàries fixats abans del 2016 en mesures de seguretat.

Aquesta xifra suposa el 41% de les 1.597 que la Generalitat ha denunciat en aquest període en el conjunt del territori català i arriba mentre se succeeixen amb freqüència retards per avaries als trens lleidatans i l’Executiu català atribueix els problemes a la “desinversió” de l’Estat a la xarxa ferroviària catalana. Davant d’aquestes acusacions, Adif va apuntar que només 432 de les més de 1.500 incidències denunciades són atribuïbles a problemes en les infraestructures.

Segons les xifres de la Generalitat, el major nombre d’incidències es concentra en la línia que uneix Lleida i Barcelona a través de Tarragona (R14), amb 297 en els últims quatre anys. La segueix la que passa per Valls (R13), amb 246 i que ha registrat trens amb retards des de dijous passat. L’última és la de Manresa (R12), amb 118, si bé els trens hi van circular durant anys a només 20 quilòmetres per hora pel mal estat de les vies a Granyanella. Un problema que Adif va resoldre finalment

amb la reconstrucció completa d’aquest tram l’estiu passat.

Un total de 661 incidències en quatre anys a LleidaLes línies de trens regionals que comuniquen Lleida amb Barcelona a través de Manresa, Tarragona i Valls acumulen 661 incidències des de l’any 2012, segons dades del departament de Territori i Sostenibilitat.

tracking