SEGRE

COMERCIO

El TC alemany estudia recursos contra tractat de lliure comerç UE-Canadà

L’aprovació de l’acord per part dels ministres de Comerç és el pas previ perquè el mateix pugui firmar-se el 27 d’octubre

El jutge del Tribunal Constitucional alemany Andreas Vosskuhle

El jutge del Tribunal Constitucional alemany Andreas VosskuhleEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) alemany estudia diversos recursos contra el tractat de lliure comerç entre la UE i el Canadà, com la petició d’una decisió d’urgència que impedeixi l’entrada en vigor de part de l’acord abans que sigui ratificat pel Parlament.

Encara que el TC decidirà més tard sobre els recursos constitucionals, demà es pronunciarà sobre les sol·licituds de les decisions d’urgència que, de ser preses, impedirien que el ministre d’Economia, Sigmar Gabriel, voti a favor de firmar l’acord el 18 d’octubre.

L’aprovació de l’acord per part dels ministres de Comerç és el pas previ perquè el mateix pugui firmar-se el 27 d’octubre.

Gabriel, ha defensat avui el tractat contra els crítics i va advertir de les conseqüències d’un fracàs.

"El comerç mundial tindrà regles, la pregunta és quins seran", ha dit avui Gabriel a la seu del TC a Karlsruhe (sud-oest d’Alemanya).

Gabriel va considerar que l’acord de lliure comerç entre la UE i el Canadà (CETA) serveix precisament per defensar els estàndards europeus i introduir-los al comerç internacional.

"No es tracta d’una pèrdua de sobirania sinó de reforçar-la a través de la cooperació internacional", va dir Gabriel.

Un fracàs de l’acord, segons Gabriel, faria que al món es perdés confiança en la UE com a potencial soci de tractats comercials.

Els crítics de CETA posen en dubte que serveixi per garantir els estàndards europeus i afirmen que algunes parts del mateix traspassen la sobirania dels estats europeus a òrgans que no tenen cap legitimitat democràtica.

Entre els demandants, a més de diversos diputats, hi ha una iniciativa ciutadana coordinada per les ONGs "Més democràcia", foodwatch i Campact que van recollir més de 300.000 firmes de ciutadans alemanys contra el tractat.

El president del TC, Andreas Vosskuhle, ha advertit avui en obrir les deliberacions que el CETA és un tractat altament complex davant del qual "tant els seus defensors com els seus crítics tendeixen a caure en simplificacions".

Tanmateix, Vosskuhle va agregar que els recursos constitucionals presentats han tingut en compte aquesta complexitat.

La decisió que s’haurà de prendre demà, va recordar Vosskuhle, té a veure només amb l’exigència d’una decisió d’urgència sobre si el CETA pot entrar parcialment en vigor abans de ser aprovat pel Parlament i d’una decisió definitiva del TC sobre els recursos constitucionals.

Per a això, serà decisiu determinar si, en el cas d’un rebuig de part del Parlament i d’una sentència d’inconstitucionalitat, Alemanya podria posar fi a la vigència provisional del CETA.

tracking