SEGRE

POLÍTICA INVESTIDURA

El rei farà una nova ronda amb els partits el 24 i 25 d’octubre per intentar la investidura

“Pot ser” que un dia abans, el diumenge 23, se celebri el comitè federal del PSOE en què decidiran si s’abstenen || ERC i Bildu repeteixen i no aniran a veure el monarca i Podem creu que “està tot cuinat”

Felip VI i Rajoy, ahir durant la reunió del Patronat de l’Institut Cervantes al Palau Reial d’Aranjuez.

Felip VI i Rajoy, ahir durant la reunió del Patronat de l’Institut Cervantes al Palau Reial d’Aranjuez.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei Felip VI celebrarà una nova ronda de consultes amb els representants dels partits polítics els dies 24 i 25 d’octubre, tot just una setmana abans que es compleixi el termini per poder formar govern, per veure si algun d’ells reuneix els suports necessaris per superar la investidura o si, al contrari, haurà de dissoldre les Corts el 31 d’octubre.

Si les consultes acaben amb una proposta de candidat, correspon a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, convocar un nou ple d’investidura. Aquest calendari apunta que, si finalment és així, la sessió d’investidura pot coincidir amb la celebració de la Cimera Iberoamericana de Cartagena de Indias (Colòmbia), a la qual assistirà el monarca, prevista per als dies 28 i 29.

El Senat aprovarà el dia 25 d’octubre la reforma de la llei electoral per escurçar la campanya

Margarita Robles, número 2 del PSOE Madrid, no descarta deixar l’escó si s’abstenen davant de Rajoy

ERC i Bildu tornaran a plantar el rei en la nova ronda de consultes i el secretari de comunicació de C’s, Fernando de Páramo, va dir que hi aniran “amb la intenció de desbloquejar la situació”. A més, el líder de la formació, Albert Rivera, va reivindicar el suport al PP en la possible investidura però va descartar compartir govern amb els populars mentre el seu líder, Mariano Rajoy, en sigui el president.

Des de Podem, el seu secretari d’Organització, Pablo Echenique, va assegurar que el fet que el rei faci una altra ronda de consultes demostra que “tot està ja cuinat” i que el PSOE finalment s’abstindrà per permetre que Rajoy formi govern.

Així mateix, la gestora que dirigeix el PSOE no ha posat data encara al comitè federal en el qual discutirà si s’absté davant d’una investidura del PP, però el president d’aquest òrgan, Javier Fernández, va apuntar, abans que es conegués l’inici de la ronda de contactes del rei, que pot ser el diumenge 23. En el comitè decidiran si s’abstenen o si trien anar a eleccions. Des del PSOE, serà Fernández qui anirà a veure el rei en la ronda de consultes. A més, els candidats a les primàries del PSC, Miquel Iceta i Núria Parlon, van reiterar la seua voluntat de trencar la disciplina de vot del PSOE si s’absté a la investidura i apostaran així pel no.

D’altra banda, el Ple del Senat aprovarà el proper dia 25 les reformes de la llei electoral per escurçar la campanya electoral i de la llei d’estabilitat pressupostària, per a la qual cosa prèviament la setmana que ve donarà llum verda a la tramitació per lectura única de totes dos iniciatives.

El president de la comissió gestora que dirigeix el PSOE, Javier Fernández, va reconèixer ahir que el debat dels socialistes entre “abstenció o eleccions” s’hauria d’haver assumit abans i va apuntar que potser “costava” afrontar-ho i no es va fer en el seu moment perquè la posició del conjunt del PSOE, no només de la direcció, era “tan contundent” en el seu rebuig al PP per la corrupció i per les retallades. I va admetre que aquest rebuig “és als budells de la gent” per tot el que ha passat al país i la manera en què el PP “no ha afrontat la seua corrupció”, però va insistir que això és política i “la política exigeix conviure amb la decepció”. De la mateixa manera, va reconèixer que, entre els militants, “hi ha una part gran” que no desitja que el PSOE faciliti un govern del líder del PP, Mariano Rajoy, però va subratllar que “n’hi ha una altra de molt substancial” que el que no vol és que hi hagi noves eleccions. Fernández també va aprofitar per carregar contra Podem. Ho va fer contra el seu secretari general, Pablo Iglesias, al qual va dir “fariseu” i “Caifàs de la política”. En la dura crítica que va dedicar al partit morat, el va acusar d’haver defensat recentment que el seu partit no és l’adversari del PSOE, després que “conclogués qualsevol possibilitat que hi hagués un pacte” en la investidura de Pedro Sánchez a la primavera.

D’altra banda, la número dos del PSOE per Madrid, Margarita Robles, va admetre que li resulta “molt difícil” donar el govern a un partit que, com el PP, ha “emparat” la corrupció i que en aquest moment és “al banc” dels acusats, i no va descartar deixar el seu escó en cas que els socialistes optin finalment per l’abstenció en la investidura de Mariano Rajoy. Segons la seua opinió, el PP hauria d’estar “avergonyit” al posar “pedres en el camí”.

Echenique veu “tensió sexual” entre Iglesias i ErrejónEl secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique, va comparar ahir les discrepàncies entre el líder del partit, Pablo Iglesias, i el seu número dos, Íñigo Errejón, amb la “tensió sexual” que mantenien els agents Scully i Mulder, els protagonistes de la sèrie de televisió Expedient X. Va recordar com Scully i Mulder “es picaven” entre ells en els casos que investigaven i fins i tot es percebia certa “tensió sexual” entre ells, encara que després feien bon equip, com fan, al seu parer, Iglesias i Errejón. Així, va restar importància a les diferències de “to” entre els dos, igual com n’existeixen entre ell mateix i altres dirigents de Podem com Carolina Bescansa. “Tots dos són indispensables”, va subratllar el secretari d’Organització de la formació.

tracking