SEGRE

POLÍTICA

Escòcia consultarà convocar un segon referèndum d’independència del Regne Unit

Nicola Sturgeon va opinar que és necessari que els escocesos reconsiderin aquest assumpte "abans que el Regne Unit abandoni la Unió Europea"

Escòcia consultarà convocar un segon referèndum d’independència del Regne Unit

Escòcia consultarà convocar un segon referèndum d’independència del Regne Unit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern escocès publicarà la propera setmana l’esborrany d’un projecte de llei per demanar un segon referèndum d’independència del Regne Unit arran del triomf del "brexit", ha anunciat la seua ministra principal, Nicola Sturgeon.

En un discurs pronunciat a Glasgow, on se celebra el congrés anual del Partido Nacionalista Escocés (SNP), Sturgeon va opinar que és necessari que els escocesos reconsiderin aquest assumpte "abans que el Regne Unit abandoni la Unió Europea (UE)".

La líder independentista es va dirigir també a la primera ministra britànica, la tory Theresa May, que va advertir: "si no pot o no ens permet protegir els nostres interessos dins del Regne Unit, llavors Escòcia tindrà el dret a decidir, de nou, si vol adoptar un camí diferent".

Durant la seua intervenció, Sturgeon va emfatitzar que "va seriosament" a l’hora de "fer el que sigui necessari" a fi de "protegir els interessos d’Escòcia".

La política nacionalista va remarcar que té un deure polític de defensar la voluntat expressada pels escocesos en el passat referèndum europeu del 23 de juny, en el qual un 62 % d’escocesos va votar a favor de continuar dins de la UE.

Per això, va confirmar que el seu Govern durà a terme la propera setmana un procés de consulta sobre la possibilitat de celebrar un segon referèndum d’independència de la regió del Regne Unit.

"Estic decidida que Escòcia tingui la capacitat de reconsiderar la qüestió de la independència -i que ho faci abans que el Regne Unit abandoni la Unió Europea (UE)- si això és necessari per protegir els interessos dels nostres país", va dir la líder del SNP.

En el primer plebiscit escocès d’independència, convocat el 18 de setembre de 2014, els ciutadans van rebutjar desvincular-se de Westminster.

L’anunci fet avui per Sturgeon es percep com un desafiament a May després que la "premier" britànica hagi donat senyals que podria optar per un "brexit dur" -sense accés al mercat únic a favor del control de la immigració- en les futures negociacions entre Londres i Brussel·les.

La líder tory té intenció d’activar l’Article 50 del Tractat de Lisboa -que iniciarà de manera formal el procés negociador de dos anys per sortir del bloc comú- abans que acabi març de 2017.

tracking