SEGRE

PANORAMA

Mariano Rajoy, prudent a l’espera del PSOE: “El millor és estar callat”

Els barons socialistes no expliciten l’abstenció però no veuen terceres eleccions

Mariano Rajoy saluda el president de la gestora del PSOE, ahir a la desfilada militar del 12 d’octubre.

Mariano Rajoy saluda el president de la gestora del PSOE, ahir a la desfilada militar del 12 d’octubre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern estatal en funcions, Mariano Rajoy, es va mostrar ahir prudent sobre la seua possible investidura amb l’abstenció del PSOE: “El millor que puc fer és estar callat.” “No he de parlar”, va dir el líder del PP en una conversa informal amb periodistes durant la recepció que els reis van oferir al Palau Reial amb motiu de la Fiesta Nacional. Rajoy va admetre, això sí, que hauria d’anar preparant-se per a un debat al Congrés en el qual demanaria la confiança de la Cambra per formar govern.

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, per la seua part, no va donar per fet que els socialistes s’abstinguin en un nou debat d’investidura amb Rajoy com a candidat. A més, cap dels barons socialistes va voler avançar de manera explícita que el PSOE permeti la formació d’un nou executiu del PP. Tanmateix, sí que es van mostrar convençuts que no hi haurà terceres eleccions.

El que no tenen gens clar els socialistes és la fórmula que utilitzaran en cas que decideixin permetre a Rajoy governar, és a dir, si el grup parlamentari s’abstindrà en bloc o si n’hi hauria prou amb les onze abstencions que es necessiten perquè Rajoy tingués més vots a favor que en contra. Els socialistes ho decidiran en el comitè federal que celebraran el proper 23 d’octubre.

A Fernández se’l va veure preocupat davant de la possibilitat que en aquesta reunió no hi hagi una majoria favorable a l’abstenció –PSC i la federació balear insisteixen en el no– i va confessar tenir la sensació que la seua postura s’entén millor fora que dins del partit.

També va lamentar que entre els militants hagi calat la idea que haurien de ser consultats davant d’un eventual canvi de posició del partit.

Els que van donar pràcticament per fet que el PSOE s’abstindrà, sense concretar la fórmula, van ser el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando. El líder de la formació taronja fins i tot va aventurar la possibilitat que Rajoy sigui investit president en segona votació el dissabte 29 i que el debat començaria el dimecres 26, l’endemà que acabin les consultes del rei amb els partits.

El PSC demanarà consultar la militància si hi ha abstenció a RajoyEl PSC demanarà en una pròxima reunió a la gestora que dirigeix el PSOE que convoqui una consulta a la militància socialista si el partit decideix canviar de posició i facilitar amb una abstenció la investidura de Mariano Rajoy. Així ho va avançar l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i dirigent del PSC, Núria Marín, que forma part, juntament amb Àngel Ros, Assumpta Escarp i Antonio Balmón, del comitè d’enllaç creat pel PSC per relacionar-se amb aquesta gestora. “És un tema prou important perquè siguin els militants amb el seu vot els que decideixin què fer com a partit”, va argumentar Marín, que també és membre de la mesa del comitè federal del PSOE i partidària del no a Rajoy. Marín va considerar que el comitè federal per si sol no pot decidir una hipotètica abstenció a Rajoy.

tracking