SEGRE

POLÍTICA INVESTIDURA

Iceta insisteix davant de Fernández que el PSC votarà ‘no’ a la investidura de Rajoy

La gestora i els parlamentaris del PSOE defensen l’abstenció || L’exsecretari general del partit Pedro Sánchez no assisteix a la reunió dels diputats i senadors socialistes a la Cambra Alta

La gestora i els portaveus del PSOE, ahir durant la reunió amb els parlamentaris al Senat.

La gestora i els portaveus del PSOE, ahir durant la reunió amb els parlamentaris al Senat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la gestora, Javier Fernández, i els parlamentaris socialistes van donar ahir un reconeixement perquè el PSOE s’abstingui en la investidura de Mariano Rajoy i van demanar als diputats que acatin aquesta opció si finalment és el que acorda el comitè federal diumenge vinent. La postura de Fernández i de bona part dels diputats i senadors del PSOE que van intervenir en la reunió del grup socialista al Senat aplana el camí perquè el màxim òrgan del partit revoqui el no a Mariano Rajoy amb l’objectiu d’evitar noves eleccions. El comitè convocat per diumenge que ve debatrà i votarà la “posició política” del PSOE “davant del procés d’investidura”, sense acceptar la possibilitat que la militància del PSOE sigui consultada sobre el sentit del vot de la formació.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va insistir, després de reunir-se amb el president de la gestora, que el PSC hi votarà en contra, i altres càrrecs afins al dimitit Pedro Sánchez, com César Luena i Adriana Lastra, van compartir aquesta postura, però van avançar que respectaran la disciplina de vot. L’endemà que el PSOE andalús defensés obertament l’abstenció, Fernández també va indicar que aquesta via seria la més convenient ja que unes noves eleccions permetrien al Partit Popular tenir una majoria més àmplia. El president de la gestora va aprofitar per defensar que el PSOE porti a terme un “congrés de reconstrucció”, en el qual hauran de reparar “discurs, projecte, idees i lideratges”.

La posició de Fernández en relació amb l’abstenció la van ratificar la gairebé totalitat de diputats i senadors que van prendre la paraula a la reunió, a la qual no va assistir Pedro Sánchez.

Entre ells, Eduardo Madina es va mostrar partidari que s’abstinguin únicament els onze diputats necessari perquè Mariano Rajoy sigui investit, mentre que la resta va defensar que en una decisió així els socialistes han d’actuar “tots a una”.

Al seu torn, Margarita Robles, Odón Elorza i Marc Lamuà van ser els tres diputats que van defensar el, no mentre que altres sanchistes van poder prendre la paraula pel repartiment de temps que ha dut a terme la gestora.

La presidenta de les Balears, Francina Armengol, també es va mantenir del costat del no, igual que el PSOE de Madrid i del País Basc, encara que en tots dos casos, van aclarir que acataran el que decideixi el comitè federal.

Malgrat el suport majoritari que va tenir la iniciativa (268 vots a favor, 16 en contra i 53 abstencions), tota l’oposició va criticar la decisió de Rajoy de forçar el primer debat d’investidura a finals d’agost per “posar pressió” al PSOE amb aquestes eleccions el 25 de desembre. Un “disbarat” i una “macarrada”, en paraules d’alguns diputats, que van lamentar que ara li toqui arreglar la barrabassada al Congrés. El Partit Popular, a més, va oferir pactar una reducció substancial de la despesa electoral si s’han de repetir eleccions.

El Congrés fa el primer pas per evitar eleccions per NadalEl ple del Congrés va donar ahir llum verda amb una amplísima majoria a la presa en consideració de la reforma de la Llei Electoral destinada a impedir que unes hipotètiques terceres eleccions se celebrin el dia de Nadal en el cas que la investidura de Mariano Rajoy no tiri endavant. La iniciativa, presentada pel Partit Popular i que tornarà demà al ple amb les esmenes que presentin els grups parlamentaris, escurça de 54 a 47 dies el termini des que es convoquen els comicis fins a la cita amb les urnes i deixa en vuit dies la campanya electoral.

tracking