SEGRE

GUERRA JIHADISME

Lluita contra rellotge per acollir els civils que puguin fugir de Mossul

EI compta amb fins a 6.000 combatents per defensar la ciutat || Erdogan assegura que un milió de sirians podrien arribar a Turquia si hi hagués un èxode d’Alep

Desplaçats per l’ofensiva sobre Mossul al camp de refugiats Dibaga, als afores d’Irbil.

Desplaçats per l’ofensiva sobre Mossul al camp de refugiats Dibaga, als afores d’Irbil.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Organitzacions humanitàries internacionals i les autoritats iraquianes treballen sense parar al nord de l’Iraq en la construcció de diversos campaments per donar empara als centenars de milers de civils que podrien fugir de la batalla per la reconquesta de Mossul. Les organitzacions estan construint refugi per a unes 250.000 persones, i estan emmagatzemant menjar per a 200.000 desplaçats i 63.000 productes de diferent tipus perquè els que perdin la llar puguin resistir els rigors de l’hivern que s’aproxima.

Segons Acció Contra la Fam, hi ha enllestides 60.000 tendes de campanya a la zona, encara que el nombre mero de desplaçats podria arribar als 700.000 o fins i tot superar aquesta xifra, d’acord amb altres organitzacions.

L’operació per arrabassar als jihadistes Mossul, on resideixen més d’un milió i mig de persones, es va llançar aquest dilluns malgrat les advertències de nombroses institucions internacionals sobre les conseqüències humanitàries i la falta de preparatius per acollir els eventuals desplaçats. El grup terrorista Estat Islàmic (EI) compta amb entre 5.000 i 6.000 combatents per defensar Mossul, segons càlculs del Govern iraquià. En aquest sentit, l’Exèrcit dels Estats Units va aclarir ahir que la coalició internacional contra EI no dóna suport a les milícies xiïtes en la presa de Mossul.

Les milícies, aliades del Govern iraquià, han estat acusades per les Nacions Unides d’haver comès execucions extrajudicials i segrestos en algunes zones recuperades als jihadistes. La seua presència al capdavant de batalla ha alimentat també el ressentiment en zones sunnites i, per extensió, la por de la violència sectària.

D’altra banda, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va assegurar ahir que almenys un milió de sirians podrien fugir a Turquia si hi hagués un èxode d’Alep, que es disputen l’Exèrcit sirià i els rebels. Erdogan, que últimament ha mostrat interès en els territoris de l’antic imperi Otomà, va confirmar que Turquia ha arribat a un acord amb l’Exèrcit nord-americà perquè avions de combat turcs participin en l’operació de Mossul, encara que Washington va subratllar que el Govern de l’Iraq és el que decideix qui participa.

tracking