SEGRE

CIMERA UNIÓ EUROPEA

Brussel·les fracassa en l’intent de trencar el veto de Valònia al CETA

El Canadà assegura estar “molt decebut” després de negociar amb la regió belga

El president de la CE, Jean-Claude Juncker, i el president del Consell de la UE, Donald Tusk.

El president de la CE, Jean-Claude Juncker, i el president del Consell de la UE, Donald Tusk.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders de la Unió Europea (UE) van fracassar ahir en l’intent de desbloquejar el veto de la regió belga de Valònia a l’acord de lliure comerç negociat entre la UE i el Canadà (conegut com CETA) i van instar a continuar intentar trobar una solució en els propers dies. L’acord amb el Canadà va acaparar tota l’atenció en la segona jornada de la cimera europea, on els vint-i-vuit caps d’estat o Govern de la Unió van tractar a més la política comercial europea. El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va confirmar al final de la reunió que Valònia, sense l’aprovació de la qual Bèlgica no pot firmar l’acord, continua rebutjant el tractat i va confiar que es trobi una solució “en els propers dies”.

La ministra de Comerç del Canadà, Chrystia Freeland, per la seua part, va anunciar “el final i el fracàs” de les negociacions amb Valònia per desbloquejar la firma de l’acord de lliure comerç amb el Canadà. La ministra va declarar a la sortida de la seu del Govern való sentir-se “molt decebuda” per l’“oportunitat perduda”, a la vegada que va culpar la UE de ser incapaç de concloure un acord comercial.

Durant tot el dia, el president de Valònia, Paul Magnette, va mantenir reunions amb representants canadencs amb l’objectiu de trobar solucions al seu veto. Magnette va explicar que a la Cambra regional continuaven existint “dificultats”, especialment amb el mecanisme d’arbitratge entre estats i multinacionals.

El bloqueig való al CETA posa en perill la cimera de la UE prevista per dijous vinent i on s’havia de rubricar el tractat.

May aspira al mercat únic sense renunciar al control frontererLa primera ministra britànica, Theresa May, va admetre ahir que les negociacions per abandonar la Unió Europea li faran passar “moments difícils”, si bé es va mostrar convençuda que aconseguirà un acord que satisfaci les dos parts i permeti al Regne Unit continuar tenint accés al mercat interior.

tracking