SEGRE

POLÍTICA INVESTIDURA

El rei agilitza la ronda de consultes perquè Rajoy pugui ser investit el dissabte 29

Tancarà aquest dimarts a la tarda la trobada amb el president i el ple d’investidura començaria dimecres que ve || Dos dies abans d’expirar el termini que obligaria a convocar unes noves eleccions

Rajoy, durant la roda de premsa que va oferir ahir a Brussel·les la reunió del Consell Europeu.

Rajoy, durant la roda de premsa que va oferir ahir a Brussel·les la reunió del Consell Europeu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei tancarà la ronda de consultes per buscar candidat a la investidura amb el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, que ha convocat a dos quarts de quatre de la tarda de dimarts que ve, segons el calendari d’entrevistes que ahir va fer públic la Casa Reial.

Així doncs, la idea és convocar el Ple d’Investidura com més aviat millor, el mateix dimecres 26 d’octubre i que la primera votació tingui lloc dijous. Així doncs, la segona votació podria celebrar-se el dissabte 29 en lloc del diumenge 30, com es preveia.

El Govern en funcions va complir ahir un any sense sotmetre’s al control parlamentari

D’aquesta manera, el cap de l’Estat podrà comunicar dimarts a la tarda a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, si Rajoy és novament candidat a la investidura en vista del resultat de les seues consultes, en les quals pesarà especialment la decisió que diumenge vinent adopti en aquest sentit el comitè federal del PSOE.

És a la presidenta del Congrés a qui correspon fixar el dia i l’hora de començament del debat d’investidura, amb la vista posada en el límit del dilluns dia 31 d’octubre, quan venç el termini perquè s’hagi investit un president del Govern; altrament, el rei hauria de convocar terceres eleccions per al desembre.

Dos hores abans de rebre Mariano Rajoy, el rei ha convocat el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández –que hi anirà com a representant socialista en comptes de Pedro Sánchez, que va dimitir del càrrec com a secretari general del PSOE–, que li traslladarà la posició que acordi diumenge el comitè federal del seu partit, presumiblement una abstenció que faciliti la investidura.

Aquesta és la cinquena ronda de consultes que porta a terme Felip VI amb els líders polítics des de les eleccions del 20 de desembre del 2015.

Així mateix, el Govern de Mariano Rajoy va complir ahir un any sense sotmetre’s a preguntes de l’oposició en un ple de control al Congrés dels Diputats. Un fet que els partits van portar al Tribunal Constitucional i que aquest tenia previst començar a estudiar el recurs a mitjans d’octubre. Així doncs, hi ha risc cert que es dissolguin les Corts sense haver resolt l’enigma institucional.

La portaveu adjunta de Podem al Congrés Irene Montero va defensar ahir que la protesta que prepara per al dia de la previsible investidura de Mariano Rajoy la Coordinadora 25 –organitzadors de les concentracions que feia una crida a envoltar el Congrés el 2012– és un “exercici democràtic”. A més, no va descartar que persones vinculades al partit puguin sumar-s’hi, tot i que va assegurar que la seua formació no té cap relació amb la convocatòria. “A Podem sempre estem molt orgullosos que els ciutadans s’organitzin i expressin les seues peticions, reivindicacions i opinions a través de processos d’organització de la societat civil. Això per a nosaltres és motiu d’orgull, perquè implica que la democràcia funciona”, va assegurar.

D’altra banda, Irene Montero va considerar que a l’expresident Felipe González i “a les mòmies que semblen estar ara manant en el PSOE” ja no els agrada la “democràcia” que defensaven fa dècades.

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, va afirmar ahir que el comitè federal votarà diumenge “exclusivament” un text sobre si facilitar o no la reelecció de Mariano Rajoy, però sense concretar si l’abstenció seria en bloc o d’onze diputats, cosa que es fixaria la setmana que ve. Fernández és partidari que en cas que guanyi la via de l’abstenció, la fórmula sobre com s’aplicaria a la segona votació de la investidura al Congrés s’acordaria entre la gestora i el grup parlamentari. Algunes federacions, com Castella-la Manxa i el País Valencià, advoquen per una abstenció tècnica, que únicament obligaria a facilitar la investidura a onze diputats socialistes, una fórmula que no desagrada al PSC perquè li permetria seguir atrinxerat en el no.

Al seu torn, el PSOE andalús, en canvi, s’inclina perquè tots els diputats actuïn en bloc i acatin el que dicti el màxim òrgan del partit.D’altra banda, l’alcaldessa de l’Hospitalet i actual membre de la mesa del comitè federal del PSOE, Núria Marín, veuria com un “mal menor” que diumenge es decidís una “abstenció tècnica”.

Per la seua banda, la número dos del PSC, Núria Parlon, va alertar que el comitè federal serà “un drama” i que s’acabarà imposant l’abstenció a Mariano Rajoy. A més va avisar el PSOE que no estan en condicions d’exigir-los que avalin un Govern del Partit Popular.

“La legislatura pot servir per resoldre grans reptes d’Espanya”El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va assumir ahir divendres les dificultats que podria tenir per governar si és investit i el fet que no podria tirar endavant part del seu programa, però va garantir que ell ho intentarà i va demanar un esforç a la resta de formacions per buscar acords. “Per difícil, la legislatura pot ser una gran oportunitat per deixar resolt algun dels grans reptes d’Espanya en el futur”, va assegurar Mariano Rajoy a Brussel·les on va comentar les conclusions del Consell Europeu.

tracking