SEGRE

EXPOSICIÓ POLÈMICA

Els atacs a l’estàtua de Franco se sumaran a l’exposició del Born

L’ajuntament de Barcelona qualifica d’encert la mostra sobre el franquisme || L’oposició exigeix el cessament del comissionat municipal de Memòria Històrica

L’ajuntament va decidir retirar també l’estàtua de ‘La Victòria’ després de la demolició de la de Franco.

L’ajuntament va decidir retirar també l’estàtua de ‘La Victòria’ després de la demolició de la de Franco.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, va defensar ahir que l’exposició Franco, Victòria i República. Impunitat i espai urbà al Born Centre de Cultural i Memòria (Born CCM) va ser un “encert” però va admetre que hauria d’haver-se explicat millor el motiu de l’exposició i buscar més consens polític.

Després de la retirada de l’estàtua eqüestre del dictador, Pisarello va considerar que, vist el resultat, s’ha aconseguit l’objectiu de l’exposició: una reflexió pública sobre la impunitat dels símbols franquistes a la via pública també en democràcia, ja que l’estàtua de Franco es va exhibir al castell de Montjuïc fins al 2008.

Pisarello va explicar la retirada de l’estàtua de La Victòria al perdre el sentit exhibir-la sense l’altra estàtua, i va lamentar que s’hagi danyat patrimoni però va admetre que és “perfectament comprensible” aquest tipus de reaccions perquè hi ha una ferida oberta amb el franquisme. El consistori, a més, segons va assenyalar Pisarello, documentarà les accions contra l’estàtua i les afegirà a la mostra, que seguirà al Born.

El tinent d’alcalde de Barcelona va ressaltar que la majoria d’entitats memorialistes, així com historiadors i artistes, donaven suport a la mostra, encara que va lamentar la falta d’acord amb l’independentisme, i que les forces polítiques no hagin aconseguit un consens en un tema “tan rellevant”. Pisarello va indicar també que s’han obert diligències informatives sobre els autors de la demolició de l’estàtua i que des de l’ajuntament s’actuarà amb “proporcionalitat”. Per la seua banda, CiU, Partit Popular i Ciutadans van criticar durament la gestió municipal de l’exposició i van reclamar el cessament del comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, arran de la retirada de les dos estàtues.

Al seu torn, la regidora de la CUP a l’ajuntament, Maria José Lecha, va celebrar que la interacció del públic amb l’estàtua de Franco durant els últims tres dies hagi estat “intensa” ja que aquest, segons va jutjar, era el sentit de l’exposició, per la qual cosa va criticar la decisió del govern municipal de retirar-les perquè el lloc de l’estàtua de Franco era ser a terra i trencada.

tracking