SEGRE

POLÍTICA

Rajoy, de dret a un govern de més perfil polític davant d’una dura legislatura

Assegura que, si és investit president, serà el Rei el primer en conèixer la composició dels qui s’asseuran amb ell a la taula del Consell de Ministres

Rajoy, de dret a un govern de més perfil polític davant d’una dura legislatura

Rajoy, de dret a un govern de més perfil polític davant d’una dura legislatura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PP, Mariano Rajoy, no ha donat cap pista sobre la formació del seu nou Govern si resulta investit, però des de l’Executiu i des del seu partit s’apunta a un gabinet amb un perfil més polític i menys tècnic que fins ara davant d’una dura legislatura amb imperiosa necessitat d’acords.

Rajoy va assegurar ahir, en la conferència de premsa que va oferir a Brussel·les al terme de la reunió del Consell Europeu, que no ha dedicat encara "ni un minut" a pensar en els integrants del seu possible nou Govern.

I tot seguit va garantir que, si és investit president, serà el Rei el primer en conèixer la composició dels qui s’asseuran amb ell a la taula del Consell de Ministres.

Malgrat aquesta declaració, fonts properes al president subratllen a Efe el seu convenciment que té ja pràcticament preparat el que serà el seu nou Govern, però només parlarà amb els interessats i informarà al seu cercle de confiança en l’últim moment, abans d’anunciar-ho, com sempre fa.

Ningú no vol ser en les travesses de ministrables. O més ben dit, ningú no vol sortir en cap de les es publiquin, perquè, com fa broma un dirigent popular, no hi ha res pitjor que aparèixer en una travessa: com més es repeteixi el teu nom, menys possibilitats acabes tenint.

Així que en els últims dies, als passadissos del Congrés, dirigents del partit i algun ministre demanaven de no ser esmentats.

N’hi ha, tanmateix, que no amaguen la seua intenció de seguir, com és el cas del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, qui el va dir públicament fa uns dies, o el titular d’Exteriors, José Manuel García Margallo, que no ho oculta en les seues converses amb la premsa.

Ningú no dubta de la permanència de Soraya Sáenz de Santamaría en l’Executiu, en qui ha estat fins ara la mà dreta del president, encara que hi ha els qui creuen que mantindrà el seu poder intacte i altres que apunten que podria variar alguna de les seues competències i que en l’actualitat inclouen el Ministeri de la Presidència i la representació del Govern.

Cal veure si l’altra mà dreta de Rajoy, en aquest cas en el PP, María Dolores de Cospedal, entra també en el Gabinet, una possibilitat en la qual hi ha coincidència gairebé unànime en les fonts consultades per Efe i que apunten majoritàriament a la cartera d’Interior pel seu passat com a sotssecretària en aquest departament.

En cas d’accedir al Govern, Cospedal compaginaria un ministeri amb la Secretaria General del PP, una cosa que en el seu moment també va fer Francisco Álvarez Cascos, segons recorden les fonts populars.

També hi ha molts pronòstics que donen per feta la permanència en l’Executiu de Fátima Báñez. La ministra d’Ocupació ha guanyat punts en els últims mesos, sobretot pel seu paper en la negociació del PP amb Ciudadanos.

Rafael Catalá es dóna com segur, encara que amb el dubte de si a la seua cartera actual de Justícia o en Foment, i existeix una opinió generalitzada que Isabel García Tejerina s’ha guanyat la confiança de Rajoy en Agricultura, i Íñigo Méndez de Vigo en Educació.

Davant la coincidència en aquests tres casos, hi ha opinions diferents sobre les possibilitats de Cristóbal Montoro, Pedro Morenés, Jorge Fernández i José Manuel García Margallo per romandre a l’equip de Rajoy.

Un equip en el qual es dóna per fet que no hi haurà gaire variació en el nombre de tretze carteres amb què ha comptat des de 2011 però que en l’actualitat són assumides per deu ministres després de les sortides de José Manuel Soria, Alfonso Alonso i Ana Pastor i que, pel fet d’estar en funcions, no van poder ser substituïts.

Tanmateix, sí que podria introduir novetats en la seua estructura, com seria la creació, per exemple, d’una vicepresidència econòmica a què podria optar Luis de Guindos.

S’ha parlat molt en els últims dies del futur de l’última fornada de la direcció del PP.

Fernando Martínez-Maillo, Javier Maroto i Pablo Casado són en moltes quinieles, però no es veuen fent aquest salt a l’Executiu, o almenys així ho subratllen tant ells com els seus entorns. Entenen que el seu paper ara està en el partit.

Encara que també el PP té davant de si, quan es formi Govern, un pròxim congrés en el qual podrien tornar a moure’s alguns noms. I això és una cosa que pot ser que Mariano Rajoy tingui al cap a l’hora de confeccionar el seu equip.

La successió de noms de ministrables ha anat creixent així que s’ha anat entreveient la investidura, i així s’escolten els de Jorge Moragas, Álvaro Nadal, Alberto Nadal, José Luis Ayllón...

"Si ja el sap, només el sap ell", afirma un dels noms citats en els pronòstics, que conclou: "La previsibilitat de Rajoy és imprevisible".

tracking