SEGRE

POLÍTICA PRESSUPOSTOS

El Parlament votarà si insta a apujar l’IRPF a les rendes altes

Un tema que posarà a prova la relació entre Junts pel Sí i la CUP al discrepar-ne || L’impost de societats, a debat

El Parlament, en una sessió de dijous passat.

El Parlament, en una sessió de dijous passat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pròxim ple del Parlament abordarà si insta el Govern a incrementar l’IRPF a les rendes altes i a recuperar l’impost de successions, i ho farà en plena negociació de Junts pel Sí i la CUP per als Pressupostos del 2017.

La Cambra catalana tractarà aquest debat a través d’una moció del PSC sobre política fiscal i posarà a prova l’estabilitat del pacte de governabilitat, tenint en compte que Junts pel Sí i la CUP difereixen en matèria tributària.

El PSC vol aconseguir així un sistema “més just i progressiu” que permeti ampliar els recursos

Els primers rebutgen una modificació –així ho va verbalitzar el mateix president, Carles Puigdemont–, mentre que els anticapitalistes demanen incrementar els impostos a les persones amb més recursos i rebaixar-los a les que són més vulnerables.

Concretament, la moció del PSC, defensada per la diputada Alícia Romero, persegueix que el Parlament insti el Govern a presentar un projecte de reforma fiscal per aconseguir un sistema “més just i progressiu” que permeti ampliar els recursos propis a partir de diverses iniciatives.

En primer lloc, modificar el tram autonòmic de l’IRPF per reduir-lo a les rendes baixes, suavitzar-lo a les mitjanes i incrementar-lo a les altes, així com recuperar l’impost de successions i donacions a partir d’una “reducció significativa i selectiva” dels beneficis fiscals. Precisament la pujada de l’IRPF havia estat un dels esculls entre Junts pel Sí i la CUP en les negociacions per aprovar el projecte de Pressupostos del 2016, que va decaure en el seu debat al Parlament. De la negociació sobre els Pressupostos de l’exercici 2017 va transcendir que Junts pel Sí i els cupaires tenen sintonia a crear un impost sobre les begudes ensucrades i un altre sobre les grans fortunes, i de moment van aparcar el principal obstacle, precisament la discrepància sobre l’IRPF.

La moció dels socialistes catalans també reclama modificar l’impost de patrimoni perquè gravi d’una manera “més intensa” els grans patrimonis, com a pas previ i transitori a l’establiment d’un impost a les grans fortunes.

tracking