SEGRE

PARTITS

El PSOE acorda l'abstenció a Rajoy i acaba amb deu mesos de bloqueig polític

Continua sense aclarir-se si s’aplicarà una abstenció tècnica o s’imposarà la disciplina de vot

El PSOE acorda l’abstenció a Rajoy i acaba amb deu mesos de bloqueig polític

El PSOE acorda l’abstenció a Rajoy i acaba amb deu mesos de bloqueig polític

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Federal del PSOE ha acordat avui abstenir-se en la segona votació d’investidura de Mariano Rajoy, la qual cosa suposarà posar fi a deu mesos de bloqueig en la formació de Govern.

Segons han confirmat fonts socialistes, l’abstenció s’ha imposat per 139 vots a favor i 96 en contra. Dels 237 membres acreditats avui del Comitè Federal, dos no han exercit dret a vot.

Entre els qui han pronunciat a favor de l’abstenció hi ha els presidents d’Andalusia, Susana Díaz; Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, que en públic han evitat pronunciar-se obertament a favor d’abstenir-se.

Després d’unes quatre hores de debat, els socialistes han votat només la primera de les dos resolucions presentades davant del Comitè Federal, la de l’eurodiputada Elena Valenciano, a favor de l’abstenció en la segona votació, mentre que la de la federació basca, que advocava pel no en les dos votacions, ha decaigut.

Encara que la resolució assenyala que la decisió ha de ser acatada per tot el grup socialista, fonts del PSOE han explicat que es deixa en mans de la gestora en conversa amb el grup parlamentari determinar si serà en bloc o només dels 11 diputats necessaris per facilitar la investidura de Rajoy.

La resolució aprovada, presentada per l’eurodiputada i 'exnúmero dos’del partit Elena Valenciano, apel·la a la "responsabilitat" que els socialistes han assumit com a partit de govern majoritari durant la democràcia.

Recull el mandat al grup socialista de votar no a la investidura de Mariano Rajoy en la primera votació i d’abstenir-se en la segona, amb l’objectiu de "desbloquejar l’excepcional situació institucional que pateix el país".

"A ningú no se li oculta que no és una decisió fàcil, però tampoc no contemplem l’exercici de la responsabilitat política, en aquesta conjuntura certament excepcional, com una càrrega que ens resulti aliena o incompatible amb el paper que hem vingut exercint en la nostra democràcia constitucional", assenyala el text.

El Comitè Federal va començar la seua reunió aquest matí amb 45 minuts de retard, mentre es debatia sobre la renovació dels tres membres de la Taula, en un canvi que ha causat malestar entre els afins a l’anterior secretari general, Pedro Sánchez.

José Blanco ha estat nomenat president de la Taula en substitució de l’andalusa Verónica Pérez, mentre que Carmen Madrid, de l’agrupació de Brussel·les, és la nova vicepresidenta en lloc del basc Rodolfo Ares i la membre de Joventuts Socialistes de Andalucía Mariola López exerceix de secretària, en substitució de la catalana Núria Marín.

També hi ha hagut polèmica amb els torns de paraula, ja que la gestora ha demanat que s’escurcessin per no prolongar el debat. 

tracking