SEGRE

UNIÓ EUROPEA COMERÇ

Bèlgica bloqueja el pacte comercial amb el Canadà pel veto de Valònia

Els dirigents francòfons asseguren que “volíem transparència i respecte a la democràcia” || Tanmateix, la UE i Otawa confien a poder firmar el CETA

El president de la regió belga de Valònia Paul Magnette.

El president de la regió belga de Valònia Paul Magnette.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre belga, Charles Michel, va confirmar ahir que Bèlgica no pot encara firmar l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà (CETA, per les seues sigles en anglès), a causa del veto que manté la regió francòfona de Valònia al tractat comercial.

Michel va informar en roda de premsa al final de la reunió entre el Govern federal i els executius regionals que “Bèlgica no està en disposició de firmar el CETA”. Aquesta reunió havia estat convocada per fixar una resposta final de Bèlgica de cara a l’ultimàtum que havia marcat la UE.

En la mateixa compareixença de premsa, el primer ministre belga va assegurar que va comunicar al president del Consell Europeu, Donald Tusk, la posició del seu país.

Ahir al matí, el Partit Socialista való, que governa la regió, havia confirmat la seua negativa a aixecar el veto, i va assegurar que necessita “setmanes” per continuar negociant, en paraules del seu president, Elio di Rupo. Per la seua part, el president de Valònia, Paul Magnette, va confirmar a l’arribar a la trobada la posició en contra de la regió.

En la mateixa línia es va pronunciar el Partit Democràtic Humanista (cdH), també contrari al CETA.

Per la seua part, el president del Parlament való, André Antoine, membre d’aquesta formació, va apuntar que l’objectiu és “tornar el dret i la democràcia a aquests grans tractats que afecten el quotidià dels ciutadans”. “Volíem transparència, volem que la democràcia sigui respectada”, va afirmar el dirigent való.

En qualsevol cas, la Comissió Europea va deixar oberta la porta a continuar les negociacions amb Valònia. En aquest sentit, tant Tusk com el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, van manifestar que encara és possible firmar l’acord de lliure comerç entre la UE i el Canadà a la cimera bilateral d’aquest dijous. Així, la ministra de Comerç Internacional del Canadà, Chrystia Freeland, va afirmar que l’acord “no està mort i estem treballant-hi molt”. Freeland va afegir que “el Canadà està preparat per firmar l’acord el 27 d’octubre i en aquests moments la pilota està al terreny d’Europa”.

tracking