SEGRE

POLíTICA

El debat d'investidura de Mariano Rajoy començarà demà dimecres

La segona i definitiva votació seria dissabte

El debat d’investidura de Mariano Rajoy començarà demà dimecres

El debat d’investidura de Mariano Rajoy començarà demà dimecres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El debat d’investidura del candidat del PP Mariano Rajoy començarà demà dimecres a les 18.00 hores i continuarà dijous a les 9 del matí abans que se celebri la primera votació, segons ha avançat aquest dimarts la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

Pastor, que s’ha reunit avui amb el Rei després de la ronda de consultes de Felip VI per a la investidura no ha volgut avançar quan podria produir-se la segona i definitiva votació d’investidura en la qual Rajoy serà reelegit president del Govern i que ha de celebrar-se passades 48 hores després de la primera.

"Dependrà de com es desenvolupi el debat", ha aclarit, i per a això, ha anunciat que convocarà demà al matí a la Junta de Portaveus, i així, ordenar la sessió d’investidura i concretar els temps d’intervenció dels qui pugin a la tribuna d’oradors del Congrés en representació dels grups.

La pràctica parlamentària indica que amb el discurs del candidat començarà el debat, i que sigui només ell qui intervingui demà.

La sessió es reprendrà dijous a les 9.00 hores amb el discurs del portaveu del grup socialista, Antonio Hernando, i després d’ell prendran la paraula la resta dels portaveus en un ordre de major a menor nombre d’escons.

Pastor no ha precisat quan es produirà la primera votació, que requereix majoria absoluta, ja que dependrà de l’ordenació dels temps, una cosa que es decidirà demà en la Junta de Portaveus amb el consens dels grups, tal com ha apuntat Pastor en compareixença davant els mitjans.

No obstant això, fonts parlamentàries ja avancen que el debat serà "una mica més curt" que l’anterior, pel que la votació podria celebrar-se dijous a la tarda, i en conseqüència, la segona votació, aquesta amb majoria simple, més 'sí' que 'no', tindria lloc dissabte a la mateixa hora.

Després d’això, diumenge, Pastor acudiria a Sarsuela per comunicar al Rei el resultat de la investidura. El Rei té previst tornar aquell dia de la Cimera Iberoamericana que fins dissabte se celebrarà a Cartagena d’Índies (Colòmbia).

Així que, segons aquestes previsions de fonts parlamentàries, no seria fins dilluns quan Rajoy juri o prometi el càrrec de president del Govern.

El següent pas seria l’anunci per part del ja president de quin serà l’estructura del seu Govern i dels ministres que formin part del mateix.

I a diferència de l’anterior legislatura, i en haver-hi ja Govern, se celebraria en dates següents la sessió solemne d’obertura de les Corts amb presència dels Reis.

En conseqüència, Pastor, després de reunir-se amb el Rei i rebre la proposta que Rajoy sigui de nou el candidat a la Presidència, ha optat per donar als grups un termini de 24 hores per convocar el ple d’investidura.

Una vegada que el PSOE, al Comitè Federal de diumenge passat, va decidir l’abstenció, tot apunta que Mariano Rajoy sortirà reelegit en la segona votació.

Pastor ha reconegut l’expectació generada: "Tots estem molt pendents i volem estabilitat i que hi hagi Govern, i que des del Congrés, des de les Corts Generals, hi hagi activitat i es puguin tirar endavant projectes que redundin en la vida de la gent".

"Tots volem la normalitat més gran possible i en això estem", ha sentenciat.

Per a la presidenta del Congrés, com sempre en aquests debats, "els diputats defensaran els seus posicionaments polítics", i des de les seues respectives ideologies, exposaran "el model que volen per a la societat espanyola".

tracking