SEGRE

PANORAMA

Els barons tensen la corda amb el PSC perquè acati l’abstenció

Iceta insisteix que “desobeiran” encara que canviï la relació amb el partit || Els socialistes catalans descarten la ruptura amb el PSOE malgrat les amenaces

Ros, ahir en la seua visita a les obres del Camí de Corbins, a Pardinyes.

Ros, ahir en la seua visita a les obres del Camí de Corbins, a Pardinyes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gestora del PSOE i alguns dels barons territorials van elevar ahir l’amenaça cap al PSC, fins a arribar a parlar fins i tot de “divorci”, si els socialistes catalans no rectifiquen i acaten l’abstenció en bloc, i no mínima, a la investidura de Mariano Rajoy decidida pel comitè federal. Les advertències de Ferraz i de presidents autonòmics com l’extremeny Guillermo Fernández Vara o el castellanomanxec Emiliano García-Page responen al desafiament del líder del PSC, Miquel Iceta, que va garantir la “desobediència” dels seus diputats al mandat del màxim òrgan del PSOE, encara que impliqui un canvi de relació entre totes dos formacions. “Si el PSOE diu que vol revisar la relació que té amb el socialisme català, té dret a fer-ho”, va afirmar Iceta, que va precisar que el PSC aposta per “seguir” amb el vincle amb Ferraz.

El primer secretari del PSC va tornar a demanar comprensió, perquè el seu partit “no pot fer una altra cosa” que rebutjar Rajoy. En aquest sentit, la secretària d’Organització del PSC, Assumpta Escarp, va descartar la ruptura amb el PSOE i li va demanar “comprendre la realitat catalana”, mentre que l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i membre del comitè d’enllaç del PSC amb la gestora del PSOE, Núria Marín, va dir que “la comissió gestora no és ningú per dir que PSC i PSOE trencaran” si els socialistes catalans mantenen el no a Mariano Rajoy.

García-Page adverteix al PSC: “En un acord s’ha d’estar a les verdes i a les madures”

Davant de la previsible ratificació del no al consell nacional del PSC d’avui, el portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, va avisar que el “desacatament” obligarà a “avaluar” la relació amb la federació catalana.

“Demanem a la gestora que entengui els socialistes catalans, perquè la política a Catalunya té un element addicional a la de la resta d’Espanya i si no es fa un esforç de diàleg, continuaran augmentant els partidaris de la independència”, va afirmar Ros, que va recordar que el PSC ja va demanar que el PSOE consultés la militància.

L’alcalde de Lleida va insistir que el PSC aposta per modificar la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya –“l’Estat autonòmic ha quedat superat”, va dir– amb un model federal per al qual seria necessària una reforma constitucional.

El president d’Extremadura i secretari general del PSOE extremeny, Guillermo Fernández Vara, va dir ahir que el PSC “ha de saber” que les decisions sobre la votació en la investidura de Rajoy “tenen conseqüències”, encara que va afegir que “ningú vegi darrere d’això la idea de buscar ruptura ni res per l’estil”.

Més contundent va ser el castellanomanxec Emiliano García-Page, que malgrat assegurar que intentaran “per tots els mitjans” que es mantingui l’agermanament amb el PSC, no va descartar que la crisi desemboqui en la ruptura. “Si algú vol el divorci, com saben vostès ara a Espanya, si ho demana una de les parts, val”, va comparar el president de Castella-la Manxa, que va recordar al PSC que quan es té un acord, “és a les verdes i a les madures”.

El més taxatiu amb el PSC va ser l’expresident d’Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que comprendria que el PSOE “trenqués definitivament” amb el PSC. “No només baixen de vots a Catalunya, és que també ens fan perdre’ls a Espanya.”

A banda de Vara i García-Page, el president valencià, Ximo Puig, va defensar una abstenció en bloc perquè facilitar la investidura a Mariano Rajoy “ni és una decisió ideològica, ni ètica, ni moral”, sinó “instrumental” per desbloquejar el Govern espanyol.

Per la seua part, dirigents de les Balears, el País Basc, Navarra i la Rioja van insistir que l’abstenció que es brindi a Mariano Rajoy sigui la mínima possible, d’onze diputats, i van reclamar que la gestora accepti la proposta.

Ros demana a la gestora que no penalitzi el ‘no’ a RajoyEl president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, va assegurar ahir que el seu partit està demanant a la gestora del PSOE que no penalitzi el vot en contra a la investidura de Rajoy, si finalment el consell nacional dels socialistes catalans acorda el vot en contra.

tracking