SEGRE

SUCCESSOS VIOLÈNCIA MASCLISTA

L’explosió mortal a l’edifici de Premià de Mar va ser un crim de violència masclista

L’homicida va provocar la deflagració i va causar la seua mort, dies més tard, i la d’una víctima

Detall del pis on va tenir lloc l’explosió a Premià el passat 18 de setembre.

Detall del pis on va tenir lloc l’explosió a Premià el passat 18 de setembre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra van concloure ahir que l’explosió de Premià de Mar el 18 de setembre, on va morir una dona en el moment de la deflagració i l’home que vivia amb ella dies més tard, va ser un crim de violència masclista.

Segons la investigació dels Mossos, tot apunta que no va ser una mort accidental, sinó criminal. L’home que vivia al pis on es va produir el sinistre va ingressar a l’hospital amb cremades en un 30 per cent del cos i va morir l’1 d’octubre. L’explosió va comportar el desallotjament de 36 famílies fins que l’edifici no estigui reparat.

El jutjat d’instrucció 5 de Mataró, encarregat del cas de l’explosió a Premià de Mar, va rebre l’informe que assenyala la possibilitat que l’explosió fos provocada i que la parella de la dona morta pogués haver estat la causant, segons un comunicat enviat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Per aquesta raó, va acordar la inhibició al jutjat de violència sobre la dona de Mataró, a qui correspon ara la investigació. El comunicat del TSJC puntualitza que, tot i l’informe, no hi ha “la certesa d’un crim masclista”, sinó “indicis que podrien apuntar a aquesta possibilitat”.

L’explosió es va produir el 18 de setembre al 2n 1a del número 196-198 de la Gran Via de Premià de Mar, en ple centre de la ciutat.

La deflagració va ser tan brutal que va deixar molt danyada l’estructura de l’edifici –se’n va haver d’apuntalar un 70 per cent– i desenes de persones van haver de ser desallotjades. La zona dels sostres i els terres que separaven el pis on va tenir lloc l’explosió, amb el pis de dalt i el de baix, estava tan danyada que ni es va poder apuntalar. Fins i tot en un primer moment s’havia arribat a especular amb la possibilitat d’enderrocar el bloc, però els serveis tècnics van concloure que era viable mantenir-lo dempeus.

Els edificis adjacents van quedar afectats per l’ona expansiva i l’endemà de l’explosió es va haver de desallotjar d’emergència un dels blocs per por de possibles despreniments a l’immoble on va tenir lloc l’explosió.

La unitat científica dels Mossos d’Esquadra va haver de coordinar calendaris amb l’empresa encarregada de les obres al bloc perquè es conservessin al màxim les proves que podien ajudar a aclarir l’ocorregut. Els Mossos també estaven pendents d’interrogar l’home que vivia amb la dona, però va morir dies més tard.

Va desconnectar el tub de gas de la caldera per causar l’esclatEls investigadors dels Mossos van descobrir que el tub del gas al pis de l’explosió de Premià de Mar estava desconnectat de manera intencionada de la caldera, fet que els va portar a concloure que hi havia un clara intenció homicida. Segons fonts properes, l’autor va ser la parella de la víctima, per la qual cosa, després d’entregar l’informe en el qual es recullen aquests fets, es dóna per tancat el cas policialment. A més, segons van afirmar testimonis, l’home va afirmar la nit anterior que faria “una bogeria” i es va acomiadar d’alguns coneguts. La propietària d’un bar va explicar que l’home va abraçar el seu marit i li va dir: “Que sàpigues que aquesta abraçada ha estat l’última, és un comiat”, ell li va respondre que no fes cap ximpleria i que tenia una bona dona al costat, a la qual cosa va contestar que ell no sabia el que passava portes endins.

tracking