SEGRE

TRACTAT COMERÇ

Bèlgica desbloqueja el tractat de comerç de la UE amb el Canadà

La zona francòfona de Valònia aixeca el veto al CETA || La Unió Europea dóna el seu vistiplau a l’acord assolit i ara s’espera que ho faci Ottawa

Un manifestant disfressat de pallasso participava en una protesta ahir contra el CETA.

Un manifestant disfressat de pallasso participava en una protesta ahir contra el CETA.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants polítics de les diferents regions i comunitats lingüístiques de Bèlgica van aconseguir ahir un consens per desbloquejar l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà, l’anomenat CETA, que fins ara vetava la meitat francòfona de Valònia. La cimera bilateral en la qual es pretenia firmar al principi estava prevista per ahir mateix, però el desenvolupament dels esdeveniments va obligar a cancel·lar-la i més tard va ser quan Bèlgica va anunciar que havia arribat a un acord.

Després de diversos ultimàtums i al final d’una reunió de dos dies carregada de dramatisme, el primer ministre belga, el liberal Charles Michel, va anunciar que Bèlgica havia consensuat una posició comuna.

“A l’obrir-se el mercat per a països competidors, el préssec de Lleida pot sortir-ne afectat”

El president de Valònia, el socialista Paul Magnette, va aconseguir que els seus compatriotes acceptin que Bèlgica pugui recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per verificar que el sistema jurisdiccional d’inversions és compatible amb el mecanisme d’arbitratges que contempla el CETA.

Es dirimeix així una de les grans preocupacions de Magnette, que rebutjava que els tribunals públics fossin substituïts per arbitratges internacionals privats per resoldre els conflictes entre inversors i Estats i criticava també la falta de transparència de la Comissió Europea en la negociació, entre altres punts.

Més tard, els Vint-i-vuit van donar el seu vistiplau a l’acord assolit entre les autoritats belgues. El Canadà es va mostrar “optimista” i espera poder tancar aviat l’acord.

“Les conseqüències només les saben els negociadors, i aquests es reuneixen en secret, així que molt no podem saber”, va manifestar ahir David Borda des de JARC. “Moltes explotacions ramaderes petites han de tancar”, va lamentar, ja que les condicions d’accés al mercat són desiguals respecte al Canadà. En el mateix sentit es va expressar també Josep Carles Vicente des d’Unió de Pagesos.

“El mercat s’obrirà per a països competidors dels mateixos productes i a Lleida pot ser que afecti varietats de préssec”, va explicar. A més, va assegurar que a l’estendre’s la temporalitat de productes, baixaran els preus i els costos laborals dels treballadors pujaran. A més, la Plataforma STOP CETA de Ponent-Pirineus va incidir que les denominacions d’origen veuran perillar la seua existència perquè el Canadà només reconeix les DO de l’oli i del vi. Tanmateix, denominacions d’origen lleidatanes esperen que la Generalitat els doni més informació sobre això.

Unes conseqüències incertes per a LleidaEls sindicats lleidatans no tenen molt clar quines seran les conseqüències del tractat de lliure comerç amb el Canadà, conegut com a CETA; tanmateix, coincideixen que seran de caràcter negatiu per a petites empreses, i que només se’n beneficiaran les grans corporacions.

tracking