SEGRE

PANORAMA

Rajoy no supera la primera votació i haurà d'esperar a demà per ser investit president

El candidat del Partit Popular suma 170 vots a favor davant dels 180 en contra || A l’espera que els socialistes s’abstinguin, la qual cosa li permetrà ser elegit per majoria simple

El president del Govern en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy, no va aconseguir ahir ser investit en primera votació.

El president del Govern en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy, no va aconseguir ahir ser investit en primera votació.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PP, Mariano Rajoy, no va aconseguir ahir la majoria absoluta necessària del Congrés per ser investit president en primera votació i haurà d’esperar a demà dissabte per ser elegit en segona votació per majoria simple, que té garantida gràcies a l’abstenció anunciada pel PSOE.

Després del seu discurs d’investidura de dimecres i les intervencions d’ahir dels representants dels grups, Rajoy va aconseguir 180 vots en contra de la seua reelecció i 170 a favor, de manera que no va arribar als 176 requerits. És un resultat idèntic al de la seua investidura fallida l’agost passat, i va comptar, com llavors, amb el suport dels diputats del PP, Ciutadans, Coalició Canària, UPN i Fòrum Astúries. En contra van votar els parlamentaris del PSOE, Units Podem i les seues confluències, PNB, ERC, PDECat, Compromís, EH Bildu i Nova Canàries.

El que canviarà demà respecte a la votació d’ahir serà l’abstenció del PSOE, amb el dubte encara de quants dels seus diputats no acataran la disciplina de vot i si entre ells hi haurà l’exsecretari general Pedro Sánchez. Aquesta abstenció socialista permetrà que el president en funcions, 48 hores després de la primera votació, tal com determina la Constitució, aconsegueixi ja la majoria simple necessària, és a dir, més vots a favor que en contra.

Durant la sessió d’ahir, Rajoy va llançar múltiples missatges en els quals va ratificar la disposició al diàleg que ja va deixar patent en el seu discurs i va evitar crítiques directes a partits amb els quals pretén arribar a acords durant la legislatura com el PSOE, Ciutadans o el PNB. Per exemple, va anunciar que mentre s’aconsegueix acordar un pacte d’Estat en educació, l’Executiu suspendrà els efectes acadèmics de les revàlides a l’ESO i el Batxillerat previstes per la Lomce (vegeu la pàgina 7). Al final de la votació, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va fixar el ple de dissabte per a les 18.30 hores. Començarà amb una intervenció de Mariano Rajoy de deu minuts i a continuació prendran la paraula els portaveus dels grups per cinc minuts.

Els diputats d’Units Podem van abandonar ahir el Ple del Congrés al negar-se la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, a concedir a Pablo Iglesias un torn per al·lusions davant del portaveu del Grup Popular, Rafael Hernando.

En el seu discurs, Hernando va voler respondre a les paraules d’Iglesias, hores abans, sobre el fet que al Congrés hi ha més delinqüents potencials que al carrer, i va assenyalar que el líder del partit morat “no està fet de més bona pasta que molts dels corruptes que avui s’asseuen als tribunals”.

“Ells potser van utilitzar les sigles dels partits per enriquir-se, però és que vostè va utilitzar el nom d’Espanya per posar-se a la venda de dictadors i de règims estrangers com el de Veneçuela i el de l’Iran”, va etzibar. Quan va acabar, Iglesias va demanar la paraula per al·lusions per respondre a Hernando i va citar aquesta frase posada entre cometes d’Hernando. Pastor no li va donar la paraula, sinó que va preguntar a Hernando si retirava l’al·lusió, però el portaveu del Partit Popular, lluny de retractar-se, va abundar en la polèmica: “Quatre milions de dòlars”, es va limitar a dir, en al·lusió als diners que suposadament va abonar Veneçuela als qui avui dirigeixen Podem. Pastor va decidir seguir amb el debat, revoltant els ànims dels diputats d’Units Podem. Després de cridar l’atenció dos vegades a Iglesias, va girar full i va cridar a la tribuna el següent orador, en aquest cas Mariano Rajoy.

Els diputats d’Units Podem , encapçalats per Iglesias i Íñigo Errejón, es van aixecar dels seus escons i van abandonar l’hemicicle.

Quan va sonar la crida a votació, els diputats de Podem, que s’havien concentrat al Saló de Passos Perduts, van tornar a l’hemicicle per participar en la votació.

El president del Govern en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy, no va aconseguir ahir ser investit en primera votació.

El president del Govern en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy, no va aconseguir ahir ser investit en primera votació.

tracking