SEGRE

ISLÀNDIA ELECCIONS

El Partit Pirata, seriós aspirant a liderar Islàndia

Davant dels escàndols que sacsegen el centredreta || El país va iniciar ahir unes eleccions que poden ser històriques

Una dona diposita el seu vot en un col·legi electoral de Reykjavík.

Una dona diposita el seu vot en un col·legi electoral de Reykjavík.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Islàndia celebra aquest cap de setmana unes eleccions parlamentàries en les quals les enquestes mostren que l’oposició liderada per l’antiestablishment del Partit Pirata podria fer caure l’actual coalició de govern de centredreta. La fe dels islandesos en la seua classe política i financera es va veure sacsejada arran de la crisi financera del 2008 i va acabar encara més erosionada aquest any, quan diversos alts funcionaris del Govern van aparèixer en el compendi de comptes en paradisos fiscals conegut com a papers de Panamà. Les protestes més grans en la història del país, al final, van acabar amb la renúncia del primer ministre David Sigmundur Gunnlaugsson, del Partit Progressista, i les eleccions anticipades d’aquest cap de setmana. Fundat per activistes d’internet i encapçalat per la poetessa Birgitta Jonsdottir, el Partit Pirata promet netejar la corrupció, examinar la situació d’asil de l’excontractista nord-americà Edward Snowden i flexibilitzar les restriccions sobre l’ús de la moneda virtual Bitcoin.

Les enquestes recents mostraven ahir que la coalició pot arribar a perdre la seua actual majoria a l’Althing, sovint descrit com el Parlament més antic del món, la qual cosa significa que haurien de trobar un tercer soci de la coalició per mantenir-se en el poder.

La fe dels islandesos en la seua classe política es va veure sacsejada el 2008 arran de la crisi financera

El Partit Pirata estaria buscant formar una majoria amb els partits de l’oposició actual: el Moviment d’Esquerra-Verd, l’Aliança Socialdemòcrata i Futur Brillant, alimentats per una enquesta, de Visir i Stod 2, en la qual els partits de govern obtindrien només un 37 per cent dels vots, mentre que els quatre de l’oposició obtindrien deu punts percentuals més. En una ajustada cursa, el recentment establert partit reformista Vidreisn, proeuropeu i liberal, podria inclinar definitivament la balança. La participació a Islàndia acostuma a ser alta, al voltant del 80 per cent, però els joves són menys propensos a emetre el seu vot, la qual cosa podria afectar el suport als pirates.

tracking