SEGRE

ESNOTICIA

Sánchez renuncia a l’escó i es postula per recuperar el PSOE

Exigeix a la gestora que convoqui ja un congrés extraordinari

L’exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez, ahir al Congrés després d’anunciar la renúncia a l’acta de diputat.

L’exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez, ahir al Congrés després d’anunciar la renúncia a l’acta de diputat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez va entregar ahir el seu escó de diputat al Congrés per no desobeir el mandat del comitè federal, que va decidir l’abstenció per deixar governar Mariano Rajoy, i continuar sent fidel a les seues idees.

Així ho va explicar en una compareixença en la qual va anunciar que es presentarà al pròxim congrés extraordinari del partit per tornar als militants “un PSOE autònom i allunyat del PP”.

Iceta aplaudeix la “dignitat i coherència” de Sánchez i va expressar respecte pels que “no es resignen”

Sánchez va comparèixer davant dels periodistes a la Cambra Baixa, sis hores abans que comencés el ple d’investidura del líder del PP en el qual el PSOE es va abstenir per deixar-lo governar.

L’exlíder del PSOE va defensar que deixava l’escó perquè està “en profund desacord amb el fet de facilitar el Govern de Rajoy” i perquè no vol “trencar la confiança” que van dipositar en ell milions de militants i votants.

“A partir de dilluns, agafo el meu cotxe per recórrer de nou tots els racons d’Espanya i escoltar els que no han estat escoltats”, va avançar. Així, i després de reconèixer la dificultat d’aquesta decisió, Sánchez va assegurar entre llàgrimes que, per a algú que “s’estima la política com a força transformadora”, ha sigut un “honor” formar part del Grup Parlamentari Socialista.

Després, va recuperar el to i va avisar que la gestora que dirigeix el PSOE ha de posar dilluns vinent “data, hora i lloc” per al congrés extraordinari que es vol presentar. “Els socialistes volem votar”, va dir. Sánchez va culpar la gestora del seu partit de veure’s obligat a renunciar a l’escó a l’imposar l’abstenció en bloc del grup socialista, mentre que, “ironies de la vida”, es facilita el Govern a Mariano Rajoy, que no creu que sigui una figura digna de respecte.

El president de la gestora que dirigeix el PSOE, Javier Fernández, va respondre a l’exsecretari general dels socialistes que encara no hi ha data per al pròxim congrés extraordinari.

Les reaccions a la seua renúncia no es van fer esperar. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va aplaudir la “dignitat i coherència” de Sánchez i va expressar el seu “màxim respecte” envers els que “no es resignen”.

A la seua arribada al Congrés, un dels fitxatges de

Sánchez

i diputada per Madrid, Zaida Cantera, va titllar de “molt valenta” i “molt digna” la decisió de Sánchez, però va recalcar que no es planteja deixar l’acta perquè la seua responsabilitat “no és la mateixa” que la de l’exlíder, a qui ja va avançar que donarà suport si es presenta a les primàries del partit.

Per la seua part, el PP va dir que espera que el PSOE resolgui com més aviat millor els seus “problemes” interns i la seua “crisi d’identitat”, perquè això serà “bo” per a la marxa de la legislatura, però va evitar pronunciar-se sobre la renúncia a l’escó de l’exlíder socialista Pedro Sánchez.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va considerar, per la seua part, que potser Sánchez s’ha penedit de no haver explorat un govern amb Podem.

“El Govern el donaré a conèixer dijous a la tarda. I juraran divendres. He parlat amb sa majestat el rei”, va traslladar Rajoy als periodistes al ser preguntat quan donarà a conèixer els noms dels seus ministres.

D’aquesta manera, el cap de l’Executiu es prendrà uns dies per pensar amb calma la composició del nou gabinet.

Caldrà veure quants ministres repeteixen i quantes cares noves hi incorpora, en un moment en el qual, segons fonts del Partit Popular, s’obre una nova etapa en què es necessita “més cintura política” i un Executiu amb un perfil “conciliador” per arribar a acords tant amb el PSOE com amb Ciutadans.

Rajoy anunciarà el seu Govern dijousEl cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, anunciarà el seu Govern dijous vinent i els nous ministres juraran el seu càrrec l’endemà. Aquesta decisió ja la coneix el rei, que arriba avui a Espanya després de participar a la Cimera Iberoamericana que se celebra a Cartagena de Indias (Colòmbia).

tracking