SEGRE

PARTITS INVESTIDURA

Pedro Sánchez diu que està més preparat que fa tres anys per agafar el timó del PSOE

L’exsecretari general dels socialistes advoca ara per reconèixer Catalunya com a “nació” a la Constitució || Acusa mitjans de comunicació i empresaris de dificultar un pacte amb Podem

Felip VI, ahir amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que li va comunicar la investidura de Rajoy.

Felip VI, ahir amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que li va comunicar la investidura de Rajoy.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Tinc ganes, voluntat i força per tornar a presentar-me a la secretaria general del PSOE. Estic més preparat que fa tres anys per tornar a agafar el timó del PSOE si els militants ho volen.” Així de ferm i clar es va manifestar ahir l’exsecretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, en una entrevista a Salvados (LaSexta), en la qual va repassar els esdeveniments que el van portar a dimitir com a líder de la formació. Sánchez també va afirmar que els socialistes han de negociar amb els independentistes catalans i va advocar per una reforma de la Constitució que busqui que Catalunya “com a nació que és, se senti integrada dins d’Espanya”. Durant l’entrevista, va assegurar que ell sempre va complir el mandat del comitè federal i, per això, no va negociar amb els independentistes, però va reconèixer que “hi va haver converses”, encara que va subratllar que no va parlar “mai” amb ells de celebrar un referèndum d’autodeterminació. L’exdirigent socialista també va acusar mitjans de comunicació, fins i tot “suposadament” d’esquerres –amb referència a El País–, i empresaris com el president de Telefónica, César Alierta, de treballar per impedir un pacte entre el PSOE i Podem per formar govern. En aquest sentit, va reclamar més entesa i col·laboració entre el PSOE i Podem, partit sobre el qual va reconèixer haver-se equivocat. “He comès errors: en el primer comitè federal vaig titllar Podem de populista. No sabia exactament què era Podem. No vaig saber entendre la quantitat de gent que vol renovar la política darrere de Pablo Iglesias”, va comentar Sánchez.

D’altra banda, l’alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, va afirmar ahir en una entrevista al

La gestora del PSOE demana un temps de reflexió abans del congrés del partit

Canal 3/24 de Televisió de Catalunya que “ni el PSOE es pot permetre prescindir de nosaltres, ni el PSC pot permetre’s prescindir d’ells”. Ros va assegurar que els socialistes catalans no tenen previst modificar la seua relació amb el PSOE després de trencar la disciplina de vot durant la investidura de Rajoy. “No és a l’agenda del PSC la revisió d’aquest protocol”, va assenyalar Ros.

La cascada de crítiques i desqualificacions llançades dissabte durant la investidura pel portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en contra del PSOE van aconseguir unir ahir els socialistes en el seu rebuig, al qual fins i tot es van afegir partits com el PP. La polèmica va portar fins i tot el portaveu dels republicans al Congrés, Joan Tardà, a recalcar que ERC no pretenia ofendre, sinó només denunciar “el gran muntatge PSOE i PP”. Per la seua part, Rufián es va defensar demanant-se, a través del seu compte de Twitter, si el motiu pel qual “alguns” parlen sobre la seua intervenció és a causa de l’interès de no parlar “del que van votar” després de la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern. Durant el debat, Rufián va acusar els socialistes de “traïdors” i de doblegar-se davant d’un “cacic” –en al·lusió directa a la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz– i als interessos dels grans consells d’administració. El vicepresident de la Junta d’Andalusia, Manuel Jiménez Barrios, va afirmar que el diputat Gabriel Rufián “fa honor al seu cognom”, i va avisar que el Govern autonòmic “no deixarà passar gratuïtament els insults”. Des d’IU, Alberto Garzón va assegurar que “Rufián no va dir cap mentida, però va fer servir un to provocador”. El president del PSC, Àngel Ros, va qualificar el discurs de “molt desagradable”.

El responsable de la Secretaria Política de Podem, Íñigo Errejón, va assegurar ahir que en la investidura de Mariano Rajoy es va produir una “infàmia democràtica” i el que quedarà per a la història és que PSOE i Ciutadans (C’s) van “capitular” davant d’un Partit Popular que “els va humiliar”. D’altra banda, els socialistes bascos van reclamar a la gestora del PSOE que convoqui “sense demora” el congrés socialista amb la finalitat de triar la nova direcció “que tiri endavant el projecte, les idees i el programa” del partit i el converteixi “en una alternativa a les polítiques de la dreta i al PP”. La batalla que vol emprendre l’exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez i els seus seguidors per convocar aviat el congrés del partit xocarà amb el dic que alçarà la gestora. El president d’aquest òrgan, Javier Fernández, va explicar ahir a El País que “no pretenc eternitzar-me, però he de proposar un calendari polític raonable per permetre dins del PSOE un temps de reflexió que no hem tingut”.

El rei firma el nomenament de Rajoy com a nou presidentEl rei Felip VI va firmar ahir al matí al Palau de la Zarzuela –tot just una hora després d’arribar de la Cimera Iberoamericana de Colòmbia– el Reial Decret amb el nomenament de Mariano Rajoy com a president del Govern, quan la presidenta del Congrés, Ana Pastor, li va comunicar formalment la investidura del líder del PP en segona votació. Després de la publicació del decret avui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), Rajoy jurarà el seu càrrec previsiblement també avui, encara que la Casa del Rei no va confirmar ahir en quin moment acudirà el líder del PP a la Zarzuela per rendir jurament del càrrec davant del cap de l’Estat. Rajoy donarà a conèixer el seu nou govern dijous.

tracking