SEGRE

ECONOMIA COMERÇ

UE i el Canadà firmen el pacte comercial sense autocrítica

El CETA veu la llum tres dies després del previst després del bloqueig de Valònia || Una protesta contra el tractat acaba amb 16 detinguts

Moment de la firma del tractat ahir a Brussel·les.

Moment de la firma del tractat ahir a Brussel·les.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea i el Canadà van firmar ahir l’acord de lliure comerç, conegut com a CETA, i que les dos parts consideren el més ambiciós mai negociat, ja que, a més d’eliminar barreres aranzelàries, introdueix estàndards normatius per incrementar profundament els intercanvis entre les dos economies. “El CETA és el millor i el més progressista mai negociat per la UE”, va declarar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per a qui l’acord fixarà els estàndards de la vintena d’acords de lliure comerç que negocia la UE amb altres països.

La cerimònia i la posterior roda de premsa es van desenvolupar en un clima relaxat i entusiasta, una vegada superat el bloqueig in extremis de la regió belga de Valònia, que a última hora va obligar a retardar tres dies la firma. Cap de les dos parts no va fer autocrítica, tampoc, després del fracàs del TTIP. El CETA afecta uns 545 milions de persones i tindrà un impacte anual de 12.000 milions d’euros en l’economia de la UE.

Un total de setze persones van ser detingudes per saltar-se el perímetre de seguretat de la cimera i ruixar amb pintura roja la façana de la seu del Consell de la UE.

tracking