SEGRE

POLÍTICA

Colau afronta el seu segon any de mandat amb la mirada posada en nou partit

Barcelona a Comú va guanyar les municipals i va obtenir 11 dels 41 regidors de Barcelona, i Colau va ser investida amb el suport dels cinc d’ERC, els quatre del PSC i un dels tres de la CUP

Colau afronta el seu segon any de mandat amb la mirada posada en nou partit

Colau afronta el seu segon any de mandat amb la mirada posada en nou partit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ada Colau afronta el seu segon any de mandat al capdavant de l’ajuntament de Barcelona amb la mirada posada en el nou partit català de les esquerres, i en un moment en què el PSC podria moure fitxa al tauler dels escacs polítics per buscar una "aliança de progrés" amb la confluència.

En els últims dies, l’alcaldessa ha patit algun revés en el consistori barceloní, com el rebuig de l’oposició a les ordenances fiscals, el que va obligar el govern de Colau a retirar el seu projecte.

O el fet que CiU hagi mostrat la seua disposició a iniciar converses amb ERC i altres forces de l’oposició per intentar un govern alternatiu, encara que no sembla que pugui concretar-se en una moció de censura perquè els partits mantenen profundes discrepàncies entre si.

El líder local d’ERC, Alfred Bosch, està disposat a explorar aquesta alternativa "amb els qui vulguin un govern de canvi real a Barcelona", però va titllar d’"absurditat" un hipotètic acord amb Ciutadans o el PP (necessaris per a la moció de censura), mentre que el diputat d’ERC en el Congreso Gabriel Rufián va recalcar: "Ha estat descartat categòricament".

Barcelona a Comú va guanyar les municipals i va obtenir 11 dels 41 regidors de Barcelona, i Colau va ser investida amb el suport dels cinc d’ERC, els quatre del PSC i un dels tres de la CUP.

Els socialistes es van incorporar posteriorment al govern municipal a començaments d’estiu, mentre ERC i CUP voten sovint en contra d’aquesta aliança fins el punt que per primera vegada Barcelona no tindrà aprovat un Pla d’Actuació Municipal del mandat.

En paral·lel, la maquinària per greixar el nou partit català de les esquerres, sota l’ombra de Colau, prossegueix la seua marxa amb una data ja marcada en roig al calendari: al març està prevista l’assemblea constituent de la nova formació de la confluències davant de la incerta cruïlla del procés independentista.

De moment, BComú, el partit de Colau, i EUiA ja han aprovat els seus respectius fulls de ruta, mentre que ICV ho farà a començaments de novembre.

Podem, l’altra pota del nou partit, retarda el seu procés, ja que la formació que lidera Albano Dante Fachin és immersa en el procés de consolidació de la seua estructura a tot el territori català, més enllà de Barcelona i la seua àrea metropolitana, després del nomenament de la nova executiva el mes de juliol passat.

Contingut programàtic i model de país són així les assignatures pendents que ha de consensuar el nou partit de Colau, que ambiciona governar Catalunya, amb processos de deliberació i diferents ponències que se celebraran abans de l’assemblea fundacional de març.

Tot això, en un moment de tenses relacions entre el PSOE i el PSC i, de fet, els socialistes catalans debatran en el seu congrés del pròxim cap de setmana una possible "aliança de progrés" amb la nova formació de l’alcaldessa.

Colau ha reiterat en més d’una ocasió el seu compromís d’esgotar el seu mandat en el consistori barceloní, descartant així liderar el nou partit l’infantament del qual, precisament, coincideix en el temps amb la seua segona maternitat, de manera que el líder d’En Comú Podem i persona molt pròxima a l’alcaldessa, Xavier Domènech, podria perfilar-se per liderar la formació, encara que també s’apunta com a cara visible al portaveu d’ICV, Ernest Urtasun.

De fet, Domènech en presentarà dijous 3 de novembre la conferència "Una nova força per a una Catalunya nova", en la qual desgranarà les claus principals del nou partit "català, progressista i sobiranista", acte que s’entén com el tret de sortida en la construcció de la nova formació.

En els moviments per encaixar les peces del partit de les esquerres, Pablo Iglesias, Ada Colau i Alberto Garzón van apressar donar estabilitat al nou espai dels comuns en el transcurs de l’assemblea de EUiA celebrada el passat cap de setmana.

tracking