SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Bronca entre el PDECat i la CUP per la possible pujada d’impostos per a les rendes altes

Pascal adverteix que “acontentar” certes demandes pot suposar un “càstig” per a les classes mitjanes || Eulàlia Reguant contesta que els que guanyen més de 60.000 euros no són classe mitjana

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va instar ahir la CUP a avançar en els pressupostos.

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va instar ahir la CUP a avançar en els pressupostos.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va demanar ahir a la CUP aparcar els debats “ideològics” per poder aprovar uns pressupostos “instrumentals i no típics” i evitar, així, el “bloqueig” del procés independentista. “No vulguem ser més ideològics del compte en un procés de sumes i majories que demana un esforç de tothom”, va subratllar Pascal apel·lant a la “generositat” de totes les parts. La dirigent del PDECat va advertir dels riscos de voler “acontentar una deriva ideològica” en el marc dels pressupostos. Apujar l’IRPF o l’impost de successions –com reclamen els cupaires– pot restar “competitivitat” a l’economia catalana i “castigar” les classes mitjanes i els sectors productius, va assegurar.

Pascal va insistir que l’aprovació dels comptes de la Generalitat per al 2017 és “fonamental” perquè es compleixi el full de ruta sobiranista pactat entre JxSí i la CUP. Per a això, les dos formacions estan obligats a “entendre’s”, ser “generoses” i “sortir de les zones de confort partidista” per facilitar l’entesa, va assenyalar Pascal. Va recordar a més la coordinadora del PDECat que en l’anterior negociació pressupostària la CUP va afrontar el debat des d’una perspectiva “molt ideològica” perquè “no va entendre que ara és el moment de suma i que els matisos ideològics han d’anar més endavant”.

Per al PDECat seria un “error” apujar impostos perquè podria minvar la competitivitat del país

Per la seua part, la responsable de l’àrea econòmica de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant, va respondre des del seu compte de Twitter les declaracions de Pascal. Reguant va discutir a Pascal que es pugui considerar classe mitjana qui té uns ingressos superiors als 60.000 euros a l’any, al demostrar mitjançant un gràfic de l’Idescat que el salari mitjà a Catalunya és de 23.927 euros a l’any. “Hi ha qui insisteix a parlar de les classes mitjanes. Mirem les dades i valorem: qui són les classes mitjanes? Més de 60.000 euros anuals? No!”, va assegurar Reguant a Twitter.

La diputada cupaire va advertir a més que “quan només el 4% de la població declara més de 60.000 euros d’ingressos anuals tenim dos problemes: el frau fiscal i una desigualtat imperant”.

D’altra banda, Reguant va avisar que “la construcció de la sobirania real també passa per eines que ens permetin governar-nos en tots els sentits també aquí i ara”.

Catalunya faltarà per primer cop a una Conferència de PresidentsLa sisena Conferència de Presidents que té previst convocar en les properes setmanes el cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, serà la segona que organitzi el líder del PP i la primera amb l’absència ja anunciada de Catalunya. La convocatòria d’una altra Conferència va ser un dels anuncis de Rajoy en el seu discurs d’investidura al Congrés la setmana passada. El president del Govern estatal va assegurar que n’ordenarà de forma immediata l’organització al Senat i que vol “fer un diagnòstic compartit” amb els presidents autonòmics sobre la reforma del sistema de finançament. Però des del Govern català es va anunciar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no acudirà a la trobada precisament perquè aquest nou sistema de finançament havia de vigir des de gener del 2014 i que Rajoy no pot oferir com un pacte “el que és una obligació des de fa gairebé tres anys”.

tracking