SEGRE

POLÍTICA PSOE

Dirigents del PSOE fan maniobres per deixar el PSC fora dels òrgans del partit

Els socialistes catalans temen que els vetin per evitar el suport a Sánchez || Membres de la gestora aposten per renegociar l’acord després del congrés de la formació catalana d’aquest cap de setmana

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, Núria Parlon, Pedro Sánchez i Miquel Iceta, a la Festa de la Rosa del PSC aquest setembre passat.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, Núria Parlon, Pedro Sánchez i Miquel Iceta, a la Festa de la Rosa del PSC aquest setembre passat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Membres de la gestora del PSOE i dirigents de la federació andalusa consideren que s’hauria de sancionar els quinze diputats “díscols” del grup parlamentari socialista traient-los “els galons” que tenen al Congrés, és a dir, retirant-los de les presidències de comissió o de les representacions d’àrea. Quant als diputats del PSC, que van votar seguint la decisió del consell nacional, en lloc d’acatar l’adoptada pel comitè federal, les fonts consultades creuen que en aquest cas s’imposa una renegociació dels acords entre el PSC i el PSOE.

Un replantejament de les relacions que hauria de tenir lloc al més aviat possible, asseguren, encara que no abans que el PSC celebri el pròxim congrés, que tindrà lloc entre els dies 4 i 6 de novembre, és a dir, el cap de setmana que ve. Aquestes fonts assenyalen que després de produir-se un “xoc de legitimitats” entre la direcció del PSOE i la del PSC, urgeix saber a què s’ha d’atenir el Grup Socialista en el Parlament amb els set diputats del PSC.

Militants del PSC impulsen el corrent Roj@s per reivindicar un gir a l’esquerra

A més, assenyalen que és necessari esperar a veure què surt del congrés del partit català perquè temen que puguin anar més enllà de la Declaració de Granada, acordada per tot el PSOE, tenint en compte les declaracions que ja ha fet Pedro Sánchez sobre Catalunya, en les quals afirma que és una “nació” i aposta per negociar amb els independentistes.

Els mateixos dirigents ja han reclamat que Meritxell Batet i la balear Sofía Hernanz renunciïn als seus càrrecs en el grup socialista al Congrés. Consideren que és incompatible mantenir el càrrec i no seguir la disciplina de vot.

Els socialistes catalans, amb gairebé 18.000 militants, representen el 10 per cent del total de les bases del PSOE. Si l’acord entre les dos formacions canvia o es trenca, els membres del PSC no podrien participar en l’elecció del secretari general. “Demano expressament a la gestora que no trenqui la nostra aliança amb el nostre partit germà, el PSC. Al PSOE no sobra ningú. Només el lideratge compartit del PSOE i del PSC pot construir la solució federal a la crisi a Catalunya”, va escriure Sánchez el mateix dia que renunciava a la seua acta de diputat.

Per la seua banda, el PSC no debatrà una possible redefinició del protocol de relacions amb el PSOE ni qüestionarà la presència dels socialistes catalans als òrgans de direcció del “partit germà” en el congrés que celebrarà aquest cap de setmana que ve.

La ponència marc que es debatrà al conclave socialista no esmenta una redefinició dels acords firmats el 1978, malgrat el mal moment que travessa la relació entre PSC i PSOE.

Lleida

L’alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, va defensar ahir que no s’aparti la seua formació dels òrgans de direcció del PSOE com a sanció perquè els diputats del seu partit trenquessin la disciplina de vot en la sessió d’investidura del president Mariano Rajoy i votessin en contra del candidat: “Si es fessin actuacions d’aquest tipus seria un error polític important.” “Ara s’ha de cosir i sumar, i els socialistes catalans som imprescindibles per al projecte de progrés de tot Espanya”, va assegurar en una entrevista de Catalunya Ràdio.

Àngel Ros va rebutjar “els posicionaments que se senten al PSOE de revisar el protocol” entre les dos formacions i va recordar que per modificar l’acord que els uneix s’ha de fer a través d’un congrés tant del PSOE com del PSC.

L’alcalde de Lleida va subratllar que els set diputats del PSC al Congrés van votar segons una decisió ratificada pel consell nacional dels socialistes catalans, de manera que, segons la seua opinió, ni la direcció del grup parlamentari ni la gestora els pot sancionar.

D’altra banda, una quinzena de militants del PSC han impulsat la creació del corrent intern Roj@s per reivindicar “un gir radical cap a l’esquerra” davant de la “dretanització” del PSOE, que “és urgent corregir”.

Aquest corrent, que propugna també canvis en l’estructura interna del PSC, es presentarà avui a la seu central del partit a Barcelona.

La gestora fa un mes sense poder aplacar la divisió interna del PSOELa gestora que dirigeix Javier Fernández va complir ahir un mes al capdavant del PSOE, en què la seua principal tasca ha estat gestionar el debat polític que ha desembocat en l’abstenció a la investidura de Rajoy, sense aconseguir apaivagar la profunda divisió que arrossega el partit després de la dimissió de Pedro Sánchez. El mandat del comitè federal de facilitar el govern del PP i el fet que no es permetés una abstenció mínima als partidaris del no a Rajoy han augmentat el malestar. La renúncia a l’escó de Sánchez i l’anunci que es presentarà a les primàries de la formació han aprofundit la divisió que viu el PSOE i les seues federacions territorials.

tracking