SEGRE

IRAQ JIHADISME

Les forces governamentals irrompen a Mossul, el bastió de l’Estat Islàmic a l’Iraq

Els jihadistes van intentar traslladar 25.000 civils a la localitat per utilitzar-los com a escuts humans || Els desplaçats busquen ara un nou refugi mentre esperen poder tornar als seus domicilis

El paisatge que inunda la localitat de Bazuaia és desolador.

El paisatge que inunda la localitat de Bazuaia és desolador.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les forces iraquianes van irrompre ahir a la ciutat de Mossul i van prendre l’edifici de la televisió local, dos setmanes després que comencés l’ofensiva per expulsar el grup jihadista Estat Islàmic (EI) del seu principal bastió a l’Iraq.

Les forces governamentals van penetrar al matí al barri perifèric de Kukyeli, ubicat a l’extrem oriental de l’urbs i considerat la porta d’entrada a la capital de l’EI a l’Iraq, que ha estat sota el seu ferri control des del juny del 2014.

La ciutat de Mossul ha estat sota el ferri control de l’Estat Islàmic des del juny del 2014

Al cap de poques hores de penetrar a Kukyeli, les tropes van recuperar el control de la televisió de Mossul, situat al final del barri. “Prendre la televisió de Mossul significa prendre la ciutat”, va assegurar el cap de les operacions conjuntes iraquianes, el tinent coronel Taleb Shagati, a Bartella, a l’est de Mossul i recentment alliberada.

Per la seua banda, els desplaçats iraquians de localitats alliberades del control de l’Estat Islàmic entorn de Mossul, com Bazuaia, s’enfronten ara a la incertesa d’on viuran fins que les seues poblacions recuperin la normalitat i hi puguin tornar. Després de ser alliberada per les forces iraquianes, el paisatge que inunda Bazuaia és desolador: cases incendiades, pneumàtics cremats a la mitjana de la carretera i ni una ànima deambulant pels carrers d’aquesta urbs. De fons, es van escoltar ahir els trets dels franctiradors de l’Estat Islàmic, que van intentar resistir l’ofensiva de les forces iraquianes.

Així mateix, l’Organització de les Nacions Unides va informar que els jihadistes van intentar traslladar dilluns passat 25.000 civils des d’una comarca al sud de Mossul fins al centre de la ciutat per utilitzar-los com a escuts humans. Tanmateix, la majoria de cotxes no van aconseguir arribar a la seua destinació a causa que hi havia avions de la coalició militar que dóna suport a l’Iraq que patrullaven la zona i que els van obligar a retornar.

Moscou insta Occident a definir qui és l’enemic a SíriaEl ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va instar ahir Occident a decidir contra qui lluita, contra els terroristes o contra Rússia. El titular de Defensa va comentar així la negativa de diversos països a permetre la recalada dels vaixells d’aprovisionament de l’agrupació naval russa encapçalada pel portaavions Almirall Kuznetsov que es dirigeix al Mediterrani oriental, cap a les costes de Síria. “Pel que sembla, els nostres socis entenen d’aquesta manera la seua aportació a la lluita contra el terrorisme internacional a Síria”, va assenyalar Xoigú. Rússia havia sol·licitat a Espanya permís perquè els vaixells de la seua agrupació naval repostessin a Ceuta, però va retirar la petició arran que les autoritats espanyoles demanessin aclariments sobre si participarien en accions militars a Síria.

tracking