SEGRE

EUA ELECCIONS

Els mercats tremolen davant d’una possible victòria de Donald Trump

Barack Obama busca el vot afroamericà i dels joves a cinc dies de les eleccions || Wikileaks exculpa el Kremlin de l’atac cibernètic contra Hillary Clinton

L’aspirant republicà a la Casa Blanca durant un míting aquest dimecres a Miami.

L’aspirant republicà a la Casa Blanca durant un míting aquest dimecres a Miami.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units encaren l’últim tram de la carrera presidencial amb les enquestes ajustades. La possibilitat que el candidat republicà, Donald Trump, arribi a la Casa Blanca, encén les alarmes als mercats internacionals. Les caigudes de les borses d’aquest dimecres en són un exemple. Els parquets europeus van caure encomanats pels dubtes a Wall Street en un sotrac que va assolir els mercats asiàtics.

El temor dels mercats a una victòria de Trump arriba després que les enquestes assenyalin que està remuntant i que, de fet, hi ha un empat tècnic entre ell i la demòcrata Hillary Clinton, que ha cedit part de l’avantatge i es manté a una distància d’entre tres i dos punts percentuals, segons dos enquestes divulgades ahir.

Un sondeig publicat per The New York Times i CBS situa la intenció de vot per a Clinton en el 45%, mentre que Trump obtindria el 42% dels vots. L’avantatge de Clinton es redueix a dos punts en el cas d’una enquesta de The Washington Post i ABC. Aquest estudi atorga a Clinton el 47% dels sufragis, davant el 45% de Trump.

En qualsevol cas, el sistema electoral nord-americà fa que la victòria d’un dels candidats no depengui únicament del vot popular acumulat a nivell nacional. Vencerà el que obtingui un major nombre de compromissaris al Col·legi Electoral, repartits per estats i mitjançant un sistema majoritari. Clinton tindria possibilitats d’obtenir almenys 278 compromissaris, vuit per sobre del llindar mínim per aconseguir la victòria. Trump, per la seua part, es quedaria amb 198, a falta que s’aclareixi on aniran a parar un total de 62 representants.

Per la seua part, el president dels EUA, Barack Obama, va provar ahir d’esgarrapar vots de joves i negres a Carolina del Nord al perfilar aquest estat com la principal clau per a la victòria de Clinton en les eleccions. Obama va subratllar que els votants encara estan a temps de “moure la història en la direcció correcta”.

En un altre ordre de coses, el fundador de WikiLeaks, Julian Assange, va exculpar el Kremlin de l’atac cibernètic contra Hillary Clinton.

tracking