SEGRE

TRIBUNALS REGNE UNIT

La justícia britànica dicta que el Parlament ha d’autoritzar l’aprovació del Brexit

La resolució implica que Theresa May no podrà invocar pel seu compte l’article 50 del Tractat de Lisboa

Theresa May.

Theresa May.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Justícia britànica va assestar ahir un dur cop al Govern de la conservadora Theresa May al dictaminar que aquest “no té potestat” constitucional per executar el Brexit sense obtenir prèvia autorització del Parlament.

El Tribunal Superior de Londres va resoldre a favor d’un grup de ciutadans, encapçalat per l’empresària Gina Miller, que va qüestionar que l’Executiu pugui activar unilateralment, sense existir votació parlamentària, l’article 50 del Tractat de Lisboa, que donaria inici al període de dos anys de negociacions per sortir de la Unió Europea (UE). Al pronunciar el dictamen, que nega que el Govern pugui recórrer a l’anomenada “prerrogativa reial” per impulsar els seus plans, el cap dels jutges, John Thomas, va aclarir que la decisió “és una pura qüestió legal”. “El tribunal no valora ni expressa cap opinió sobre els mèrits d’abandonar la Unió Europea: aquesta és una qüestió política”, va subratllar. El Govern ja va anunciar que recorrerà la resolució davant del Tribunal Suprem, la màxima instància judicial, que es pronunciarà amb urgència, i per la seua banda la primera ministra parlarà demà amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per analitzar el veredicte. El ministre de Comerç Internacional i abanderat del Brexit, Liam Fox, va dir a la Cambra dels Comuns que el Govern “està decebut amb la decisió del tribunal”. “El país va votar per sortir de la Unió Europea en un referèndum aprovat per una llei del Parlament i el Govern està decidit a respectar el resultat del referèndum”, va dir.

El Govern britànic està “decebut “ i recorrerà la sentència davant del Tribunal Suprem

Theresa May i els seus tenen bàsicament dos opcions: impulsar una votació simple a la Cambra dels Comuns sobre si seguir endavant amb el Brexit o arriscar-se que el Parlament legisli sobre la retirada del Regne Unit de la Unió Europea.

tracking