SEGRE

PANORAMA

Onada de protestes en places de tot Catalunya arran de la detenció de l’alcaldessa de Berga

Montse Venturós (CUP) va ser arrestada ahir per desobeir citacions judicials després de penjar l’estelada a l’ajuntament || La primera edil assegura que la va col·locar el 27-S i el 20-D per “mandat popular”

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, surt dels jutjats acompanyada del seu advocat.

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, surt dels jutjats acompanyada del seu advocat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra van detenir ahir al seu domicili l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), per ordre judicial, i la van traslladar als jutjats d’aquesta localitat barcelonina, després d’haver plantat reiteradament un jutge de Berga que l’havia citat com a investigada per mantenir l’estelada a la façana del consistori durant les passades eleccions catalanes del 27-S i les generals del 20-D, en un acte que ella mateixa va qualificar de “desobedient”. La detenció de l’alcaldessa de Berga va desfermar una onada de protestes a les xarxes socials i al carrer a tot Catalunya en solidaritat amb Venturós.

El jutge va deixar en llibertat provisional l’alcaldessa després de declarar per dos delictes electorals però la va advertir que una nova incompareixença davant d’una altra citació judicial podria portar una altra ordre de detenció que “en el seu cas podrà ser elevada a presó”. En dos resolucions, una per cada suposat delicte, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 de Berga va decretar la seua llibertat provisional sense fiança basant-se en tres aspectes: la pena que en el seu dia podria imposar-se-li, que té domicili fix i que creu que “no eludirà l’acció de la justícia”. A la sortida dels jutjats, l’alcaldessa de Berga va assegurar que va defensar davant del jutge que va mantenir penjada l’estelada a l’ajuntament durant dos cites electorals complint un “mandat popular”.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va mostrar el seu suport a Venturós i als “càrrecs electorals que pateixen persecució per les seues idees”. Per la seua part, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va considerar que la detenció és un “atac molt greu” a la llibertat d’expressió i la sobirania municipal. Col·locar l’estelada en un ajuntament no és delicte. La llei de banderes només especifica que no es pot fer en un pal, però no diu res de fer-ho, per exemple, en un balcó. Tanmateix, el jutge investiga l’alcaldessa de Berga per haver-la col·locat durant la campanya electoral.

L’arrest per la policia catalana tensa la relació entre CUP i GovernEl diputat de la CUP Benet Salellas, que exerceix com a advocat de l’alcaldessa de Berga, va ser molt crític amb l’actuació dels Mossos i va instar el Govern a aclarir si està “amb la justícia espanyola” o amb els “càrrecs electes independentistes” de Catalunya. “Estem molt dolguts i enfadats amb el departament d’Interior”, va exclamar, i va denunciar que la detenció es va produir “de matinada i sense cap publicitat”, la qual cosa va crispar la CUP contra el Govern, en plena negociació dels pressupostos. Salellas també es va preguntar si els Mossos haurien de començar a “desobeir ordres judicials vinculades amb el procés cap a la independència”. El conseller d’Interior, Jordi Jané, va sortir al pas de les crítiques i va defensar l’actuació dels Mossos, ja que com a policia judicial, va al·legar, tenen l’obligació de complir les ordres del jutge. La portaveu del Govern, Neus Munté, va demanar a la CUP que no assenyali els Mossos i va assegurar que “el problema” són els tics antidemocràtics que, segons ella, té l’Estat contra el procés sobiranista.

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, surt dels jutjats acompanyada del seu advocat.

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, surt dels jutjats acompanyada del seu advocat.

tracking