SEGRE

PARTITS POLÍTICA

Miquel Iceta reclama una “ofensiva” per crear un nou “reagrupament” entorn del PSC

No descarta pactar amb els comuns i obre les portes del partit als catalanistes no independentistes “orfes” de referent polític || Ofereix a Àngel Ros continuar a la presidència, però tot es decidirà avui

Rodolfo Ares (PSE-PSOE), Alfred Boix (PSPV) i Miquel Iceta conversen durant el Congrés del PSC.

Rodolfo Ares (PSE-PSOE), Alfred Boix (PSPV) i Miquel Iceta conversen durant el Congrés del PSC.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va fer ahir una crida a passar a l’“ofensiva” per eixamplar les bases del partit amb un nou “reagrupament socialista”, després d’uns anys de “pèrdua d’electors” a causa del procés sobiranista i als “errors” del partit. En la segona jornada del XIII congrés del PSC, Iceta, que va ser ratificat com a primer secretari del PSC per als pròxims quatre anys, després d’imposar-se a mitjans d’octubre en unes primàries a l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va recordar la “dolorosa” fuga de militants sobiranistes que ha delmat el partit.

Pel que fa a les possibles aliances amb els comuns –confluències d’esquerres en les quals participen ICV, EUiA, Podem i la Barcelona en Comú de Ada Colau–, va manifestar que “si parlem d’un nou espai, col·laborar sempre, i competir també i... construir un projecte amb la marca de la socialdemocràcia catalanista federalista, PSC-PSOE.”

Puig no va al congrés del PSC d’aquest cap de setmana per problemes d’agenda i una malaltia

D’altr banda, Iceta va insistir que “amb resistir no n’hi ha prou. Aquest no és un partit fet per resistir, sinó per combatre i per guanyar”, va recalcar Iceta, que va instar les bases a “anar a buscar” gent que pugui sintonitzar amb l’ideari del PSC. Així mateix, va oferir el PSC a aquells votants catalanistes no independentistes que s’han quedat “orfes” perquè les seues formacions habituals de referència han deixat el catalanisme per abraçar l’independentisme, en al·lusió a PDECat.

D’altra banda, va demanar generositat per negociar la nova Executiva del PSC. Miquel Iceta ha ofert a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, seguir com a president, malgrat que no serà fins avui mateix quan es decidirà la nova direcció.

valència

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig, va defensar ahir que “no hi pot haver un divorci entre el PSC i el PSOE”, ja que els dos formen “part del mateix”, tenint en compte que el PSC és “la representació del PSOE a Catalunya”.

Puig va fer aquestes declaracions als periodistes després d’assistir a l’acte d’inauguració del monument a les víctimes de l’accident de metro de València del 2006, on va explicar que finalment no aniria al Congrés del PSC, com tenia previst, a causa d’una dolença mèdica i que avui se’n va de viatge a Londres.

Quan li van preguntar si el fet que ningú de la gestora del PSOE assisteixi al conclave del PSC suposa una ruptura, Puig va indicar que “són moments d’una certa dificultat”, però es va mostrar convençut que “s’arreglaran les coses, lògicament”.

Per la seua banda, el vicesecretari general i d’Organització del PSPV, Alfred Boix, va destacar que, “sense la força del socialisme català, el PSOE no pot aspirar a recuperar la vocació de força majoritària”.

Divendres, el líder del PSC, Miquel Iceta, va instar el PSOE a convocar el congrés al recordar-li que “les gestores són per a temps breus”, i si bé va avisar que el PSC “no vol separar-se ni un mil·límetre dels seus germans” i se sabrà superar la “discrepància”, i va subratllar la seua sobirania i singularitat.

En aquest mateix sentit, la secretària general del PSOE-M, Sara Hernández, va demanar que s’iniciïn “com més aviat millor i de manera urgent” els tràmits per a la celebració del congrés socialista i les eleccions a secretari general.

Rebutjada una proposta per a una consulta independentistaLa comissió del XIII congrés del PSC que debat la ponència política del partit per als propers anys va tombar ahir per majoria una esmena de l’agrupació de Granollers que proposava celebrar una consulta sobre la independència de Catalunya.

tracking