SEGRE

PANORAMA

Els mercats financers temen una victòria de Donald Trump

Preveuen que les mesures proteccionistes perjudiquin l’economia nord-americana i mundial || Alerten que la descàrrega d’impostos elevaria el dèficit públic

El candidat republicà a la presidència dels Estats Units, Donald Trump, durant un acte de campanya.

El candidat republicà a la presidència dels Estats Units, Donald Trump, durant un acte de campanya.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una hipotètica victòria del candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, en les eleccions presidencials dels Estats Units que se celebraran demà dimarts incrementarà la incertesa sobre els mercats financers i frenarà el comerç global, segons els analistes.

Un dels principals arguments que utilitzen els experts per justificar el xoc que causaria la victòria del candidat republicà sobre els mercats financers és que aquests tendeixen a reaccionar bruscament davant d’escenaris imprevistos. “En el curt termini, una victòria de Trump agafaria els mercats per sorpresa, generaria incertesa i probablement deixaria sota pressió els mercats de renda variable de tot el món”, segons Stefan Kreuzkamp, director d’inversions a Deutsche Bank, que preveu “un dur cop” sobre els mercats de les economies emergents davant de les mesures proteccionistes que defensa el magnat.

Els analistes preveuen que la caiguda dels mercats duraria “molt poc” davant de l’expansió global

La materialització de la victòria del candidat republicà provocaria caigudes d’entre un tres i un cinc per cent als mercats els dies posteriors a la cita electoral, segons els analistes de Danske Bank, que, no obstant això, projecten que la caiguda dels mercats duraria “molt poc”, ja que l’expansió de l’economia global s’està accelerant.

L’increment de la incertesa, a més, tindrà un efecte sobre el mercat de bons i provocarà un descens d’entre 15 i 20 punts bàsics sobre la rendibilitat del bo del Tresor dels EUA amb venciment a deu anys.

“La implementació de les polítiques proteccionistes proposades per Trump contrauria el comerç global”, segons l’economista en cap de Natixis, Philippe Waechter, que indica que incrementar els aranzels al comerç internacional perjudicaria tant les empreses exportadores com aquelles que depenen de les exportacions, així com, en última instància, tots els ciutadans.

“L’agressiva postura proteccionista de Trump podria desencadenar una guerra comercial internacional”, subratlla l’informe de Danske Bank, mentre que Kreuzkamp assevera que aquest tipus de mesures perjudicaran “sens dubte” el creixement dels Estats Units en el llarg termini. En aquest punt, Waecher observa que l’alentiment de l’economia, juntament amb la important descàrrega impositiva que proposa el candidat republicà, provocaran un repunt del dèficit públic i un increment en el deute públic “sense precedents”.

Això es produiria, entre altres motius, perquè una baixada d’impostos en un moment en el qual els EUA es troben virtualment en una situació de plena ocupació, amb una taxa d’atur del 4,9 per cent, obligaria el departament del Tresor a incrementar de manera notable les emissions de deute públic per obtenir finançament, explica Kreuzkamp.

Així com la victòria de la candidata demòcrata, Hillary Clinton, pràcticament garantiria un altre mandat de Janet Yellen com a presidenta de la Reserva Federal, el triomf de Donald Trump provocaria el relleu al capdavant del principal organisme monetari nord-americà.

tracking