SEGRE

POLÍTICA PARTITS

Ros repeteix com a president del PSC i Núria Marín es converteix en la número dos d'Iceta

Negociacions fins a altes hores de la matinada per configurar una executiva || El primer secretari socialista reivindica reconèixer Catalunya com a nació i que es mantingui la germandat PSC-PSOE

Núria Marín, Miquel Iceta, Àngel Ros i Núria Parlon canten ‘La Internacional’ en la clausura del XIII congrés del PSC.

Núria Marín, Miquel Iceta, Àngel Ros i Núria Parlon canten ‘La Internacional’ en la clausura del XIII congrés del PSC.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va ser elegit ahir per repetir com a president del PSC en el congrés del partit que s’ha celebrat aquest cap de setmana a Barcelona.

La proposta de comissió executiva, presentada pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta, després d’una negociació que es va allargar fins a altes hores de la matinada –el líder del PSC va abandonar el Palau de Congressos de Barcelona a les 05.12 hores–, inclou 49 noms: 24 dones i 25 homes. Finalment, Núria Marín es convertirà en la número dos del PSC.

Els diputats díscols del PSC recordaran que van seguir les directrius del Consell Nacional del partit

El reelegit president nacional del PSC va afirmar que “sens dubte” el fet que continuï al càrrec constitueix un reconeixement i va afegir que “crec que sóc el primer president del partit que repeteix”. “Vaig posar el càrrec a disposició d’Iceta, però em va demanar que seguís”, va explicar. Així mateix, Ros va confirmar que una vegada confirmat com a president no “em presentaré a la reelecció com a primer secretari de la federació de Lleida”, i va insistir que la seua prioritat és l’ajuntament. També va reiterar que considera important que persones de Lleida estiguin presents en càrrecs directius dels partits a nivell nacional per influir en la política catalana.

A més de Ros, hi ha tres lleidatans més en els òrgans de direcció: Òscar Ordeig, Mònica Lafuente i Paco Boya com a representant d’Unitat d’Aran. Precisament, els dos primers podrien disputar-se ara el lideratge de la federació de Lleida. Lafuente segueix a l’Executiva gràcies que Parlon va lluitar personalment perquè així fos, segons fonts del partit.

D’altra banda, Àngel Ros va destacar que el congrés del PSC “ha tingut molta participació” i debat i “s’ha vist molta il·lusió per recuperar-nos”. El també alcalde de Lleida va valorar molt positivament el consens aconseguit per formar la nova executiva del partit i que, a excepció de la gestora estatal, representants de gairebé totes les federacions del PSOE han estat en el congrés socialista català.

En la jornada d’ahir, Miquel Iceta va insistir en tots els discursos en la necessitat d’aconseguir que la formació torni a ser “útil” per als ciutadans després d’anys de pèrdua de vots i representació territorial, i per fer-ho va fer una crida a passar a l’acció i impulsar “un reagrupament socialista” que prioritzi pactes d’esquerres al Parlament de Catalunya i el Congrés dels Diputats.

Així mateix, el primer secretari del PSC va reivindicar que es reconegui Catalunya com a nació, especialment des del socialisme espanyol, i va cridar a mantenir el protocol de relacions amb el PSOE com a partits agermanats.

La gestora medita la sanció per als diputats del 'no'

El PSOE estudia com a sanció més probable per als diputats que no es van abstenir en la investidura de Mariano Rajoy la màxima multa que preveu el reglament, de 600 euros, i l’expulsió de la direcció del Grup Socialista d’aquells que, com Meritxell Batet i la balear Sofia Hernanz, formen part d’aquest nucli, segons van indicar fonts socialistes.

Dos dies després de la votació al ple del Congrés, el president del comitè de disciplina del grup socialista, Luis Sahuquillo, va comunicar l’obertura de l’expedient als quinze diputats que van desatendre l’acord adoptat al comitè federal d’abstenir-se i els va donar una setmana per presentar-hi al·legacions.

Set d’aquests quinze diputats són militants del PSC i aquell mateix dilluns ja van presentar les al·legacions recordant que el màxim òrgan del seu partit, el consell nacional del PSC, va aprovar una resolució per unanimitat el 25 d’octubre defensant el vot en contra del líder del Partit Popular. La resta de diputats díscols del grup socialista –sis del PSOE i les independents Margarita Robles i Zaida Cantera– es van posar en contacte després de rebre la carta i van acordar presentar les mateixes al·legacions, emparant-se, igual que el PSC, en el vot “en consciència”.

La idea és presentar les al·legacions avui dilluns, últim dia del termini, i a banda d’apel·lar a la consciència, cadascú afegirà algun matís relatiu a les seues circumstàncies concretes.

tracking