SEGRE

INTERNACIONAL

Obren els primers centres de votació a les eleccions dels Estats Units

Hillary Clinton parteix a les enquestes amb un avantatge de 3,2 punts davant Donald Trump

Obren els primers centres de votació a les eleccions dels Estats Units

Obren els primers centres de votació a les eleccions dels Estats Units

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els primers centres de votació dels Estats Units, a l’estat de Vermont, van obrir aquest dimarts les seues portes a les 05.00 hora local (10.00 GMT), en unes eleccions en les quals els nord-americans han d’elegir president entre la demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump.

Clinton, exsecretària d’Estat i ex primera dama, parteix en aquests comicis amb un avantatge de 3,2 punts percentuals davant el polèmic magnat novaiorquès Donald Trump, segons la mitjana ponderada d’enquestes que realitza el web Real Clear Politics.

Aquest càlcul mitjà de les enquestes atorga a Clinton una intenció de vot del 45,4 %, davant el 42,2 del seu rival republicà, mentre que el candidat del Partit Llibertari, l’exgovernador de Nou Mèxico Gary Johnson, té un suport del 4,8 % i l’aspirant del Partit Verd, Jill Stein, compta amb un 1,8 %.

En un país de 9,8 milions de quilòmetres quadrats que inclou sis fusos horaris, l’obertura i tancament dels centres de votacions és progressiva: comença a l’estat de Vermont i passa per altres estats de la costa est i del mig oest fins acabar a la costa oest i en territoris més llunyans, com Hawaii.

A Vermont els centres de votació estan administrats pels municipis, en comptes de per les autoritats estatals, i per això els col·legis electorals més matiners van obrir a les cinc del matí, mentre que els que hagin decidit dormir més obriran les seues portes a les 10 hora local (15 GMT), com molt tard.

El principal rival de Clinton a les primàries per la candidatura presidencial demòcrata, l’independent Bernie Sanders, representa al Senat a l’estat de Vermont, que tradicionalment s’inclina per aquest partit en les eleccions.

Després de Vermont, obren les votacions a les 06.00 hora local (11.00 GMT) a Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, Nova Jersey, Nova York i Virgínia.

A les 6.30 hora local (11.30 GMT) comença a votar Carolina del Nord, Ohio i Virgínia Occidental, als que segueixen mitja hora més tard els estats de Florida, Delaware i Geòrgia, Nou Hampshire, Maryland, Massachusetts, Pennsilvània, Rhode Island i Carolina del Sud, així com el Districte de Colúmbia, on es troba la capital federal.

Als estats amb l’hora central dels Estats Units, Illinois i Louisianaa són els més matiners, en obrir els centres de votació a les 6.00 hora local (12.00 GMT).

Una hora més tard, a les 7.00 hora local (13.00 GMT) començaran a acudir a les urnes els habitants dels estats d’Iowa, Kansas, Alabama, Michigan, Minesota, Mississipí, Oklahoma, Tennessee, Dakota del Sud, Texas i Wisconsin.

Els ciutadans d’Arkansas començaran a votar mitja hora més tard, a les 7.30 hora local (13.30 GMT), mentre que Nebraska ho farà a les 8.00 hora local (14.00 GMT).

Entre els estats de la zona horària de la Muntanya, Arizona obre les portes dels seus centres de votació a les 6.00 hora local (13.00 GMT); mentre que Colorado, Montana, Nou Mèxic, Utah i Wyoming ho faran a les 7.00 hora local (14.00 GMT), i els nord-americans d’Idaho podran votar a partir de les 8 (15.00 GMT).

Els estats de Califòrnia, Nevada, Oregon i Washington acudeixen a les urnes a les 7.00 hora local (15.00 GMT), mentre que els últims estats en obrir els centres de votació seran Alaska i Hawaii a les 7.00 hora local (17.00 GMT i 18 GMT, respectivament).

Durant la jornada, Trump té previst votar a la ciutat de Nova York, mentre que Clinton ho farà a Chappaqua, a l’estat de Nova York i on està registrada com a votant.

Per la seua part, els candidats a la Vicepresidència dels EUA, el republicà Mike Pence i el demòcrata Tim Kaine, votaran en els seus respectius estats d’Indiana i Virgínia per després unir-se a les seues campanyes a la ciutat de Nova York.

El president dels EUA, Barack Obama, va acudir a les urnes de manera avançada el 7 d’octubre a Chicago (Illinois) i va votar per Clinton, amb qui el mandatari es va disputar el 2008 la nominació demòcrata i a qui ha donat suport activament perquè el succeeixi a la Casa Blanca.

tracking