SEGRE

internacional

Trump s'atansa a la Casa Blanca

El magnat novaiorquès també lidera el recompte a Michigan, que atorga 16 vots electorals, així com a Wisconsin, que en teoria són feus demòcrates, la qual cosa suposaria cops d’efecte definitius

Trump s'atansa a la Casa Blanca amb victòries en la majoria d'estats clau

Trump s'atansa a la Casa Blanca amb victòries en la majoria d'estats clauEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat presidencial republicà, Donald Trump, s’atansa a passos de gegant a la Casa Blanca gràcies a les seues victòries davant la demòcrata Hillary Clinton en els estats clau de Florida, Carolina del Nord, Ohio i Iowa.

En aquests moments, Trump suma 237 vots electorals davant 209 de Clinton, quan fan falta 270 vots per aconseguir la victòria.

Malgrat l’estret marge, el magnat novaiorquès també lidera el recompte a Michigan, que atorga 16 vots electorals, així com a Wisconsin (10), que en teoria són feus demòcrates, la qual cosa suposaria cops d’efecte definitius.

Trump s’ha adjudicat ja la victòria a Ohio, un dels estats més cobejats i que tradicionalment prediu el guanyador de les eleccions, i s’ha imposat a l’exsecretària d’Estat en una disputa molt estreta en Florida, plaça que amb els seus 29 vots electorals és considerada vital per a la victòria.

El magnat novaiorquès també va aconseguir Carolina del Nord, que atorga 15 vots electorals i que va ser un dels estats més festejats per ambdós candidats en les últimes fases de la campanya electoral, i està plantant cara a Clinton a Pennsilvània.

Pennsilvània, al cinturó industrial més castigat per la crisi econòmica, també ha estat un dels estats que tant Clinton com Trump han visitat freqüentment a la campanya,

A Pennsilvània, igual com a Nou Hampshire, el recompte reflecteix una igualtat major de l’esperada.

La victòria del magnat republicà en Florida va ser per poc més d’un punt i prop de 150.000 vots, el que va suposar una altra decisiva victòria malgrat les esperances que el massiu vot anticipat i els llatins decantessin la balança per als demòcrates.

Es dóna la circumstància que el polèmic empresari hoteler també ha guanyat amb certa facilitat a Texas (52-44 %, segons les projeccions dels diferents mitjans), quan fa algunes setmanes es va arribar a pensar que podria trencar la tradició dels últims anys i donar la victòria a la candidata demòcrata.

La candidata demòcrata, de qui fa tan sols unes setmanes alguns mitjans anticipaven una folgada victòria, s’ha adjudicat després d’una dura contesa Virgínia, que amb 13 vots electorals s’esperava que fos una victòria fàcil per a ella.

Complint les previsions, Clinton va guanyar les eleccions als estats de la costa oest (Califòrnia, Oregon i Washington), a més de Nova York i Nova Jersey a la costa aquest, mentre que Trump va aconseguir feus republicans com Texas, Carolina del Sud o Indiana.

En la seua projecció, el diari The New York Times dóna més d’un 95 % de possibilitats de victòria a Trump en aquesta nit electoral.

A més, els republicans ja es van assegurar mantenir la majoria a la Cambra de Representants, mentre que el Senat continua obert, encara que els conservadors freguen la majoria.

En cas de concretar-se aquest escenari, els republicans mantindrien el control sobre les dos cambres, a més de prendre la Casa Blanca.

Les conseqüències d’una d’inesperada i encara hipotètica presa de la Casa Blanca per part del candidat republicà ja es comencen a notar.

Wall Street, després de tancar la jornada de dimarts amb una clara pujada, es desplomava al voltant de les 22.30 hora local (03.30 GMT de dimecres) i els valors futurs del Dow Jones d’Industrials perdien prop de 700 punts.

La Borsa de Tòquio, per la seua part, es va desplomar gairebé un 5 % davant del nerviosisme generat per l’avantatge que Donald Trump.

A les 12.35 hora local (02.35 GMT), selectiu Nikkei va caure 852,67 punts, un 4,91 per cent, i es va situar en els 16.328,71 enters|punts.

L’índex de referència de la Borsa de Hong Kong, l’Hang Seng, queia un 2,82 % en la mitja sessió.

Les caigudes també es van encomanar a les borses de Xangai Taipei i Singapur.

tracking