SEGRE

UE ECONOMIA

Brussel·les estima un ajust de 7.700 milions per a Espanya

La UE creu que creixerà un 2,3% el 2017 i registrarà un dèficit del 3,8% || De Guindos preveu que l’economia pujarà un 2,9%

El ministre d’Economia, Luis de Guindos.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea estima que Espanya haurà de fer l’any 2017 un ajustament de prop de 7.700 milions d’euros per complir el seu compromís de reduir el dèficit al 3,1% del PIB, ja que si el Govern no pren mesures, preveu que la desviació arribarà fins al 3,8 per cent.

Així ho va reflectir ahir l’Executiu comunitari en les seues perspectives macroeconòmiques de tardor, que actualitzen les dades presentats al maig en apartats com el creixement, el dèficit, l’atur o el deute, i que serviran com a base per a les futures decisions econòmiques que la institució ha de prendre respecte a Espanya i altres socis europeus.

Europa avisa l’Executiu de Rajoy que si no pren mesures la desviació del PIB arribarà fins al 3,8%

El nou Executiu espanyol va reafirmar en els últims dies el seu “ferm compromís” de respectar les noves metes assumides, en paraules del titular econòmic Luis de Guindos.

Però, per fer-ho, i si es fan realitat les projeccions de Brussel·les, Espanya haurà de trobar la manera d’introduir en els pressupostos per al 2017 –encara pendents de ser presentats– mesures per augmentar els ingressos o reduir les despeses equivalents a 0,7 punts percentuals del PIB, és a dir, uns 7.700 milions d’euros. L’Executiu que lidera Mariano Rajoy ja preveia que la desviació fiscal s’elevaria fins al 3,6% l’any que ve, per la qual cosa el potencial ajust s’estimava a l’entorn dels 5.500 milions d’euros. Els seus socis també demanen a Espanya un ajust estructural –és a dir, sense tenir en compte el cicle econòmic– del 0,5 % del PIB, que el país es va comprometre a portar a terme. De Guindos fins i tot va anticipar al seu pas per Brussel·les aquest dilluns i dimarts que el Govern compta amb elevar les seues previsions de creixement per a aquest any i segurament també per al següent, un trampolí en el qual espera impulsar-se per facilitar la consecució del 3,1%.

Fins al moment, Espanya manté que el país creixerà un 2,9% aquest any. No obstant, Brussel·les redueix les expectatives de creixement fins a un 2,3%. Una desacceleració que, segons De Guindos, “no serà tan intensa com la pinta Brussel·les”.

tracking