SEGRE

EUA EL VENCEDOR

Donald Trump espanta el món i es converteix en el 45è president dels EUA

Aparca els missatges radicals i promet reconciliar tots els nord-americans

Donald Trump saluda els simpatitzants acompanyat del vicepresident, Mike Pence (esq.), i del seu fill Barron.

Donald Trump saluda els simpatitzants acompanyat del vicepresident, Mike Pence (esq.), i del seu fill Barron.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magnat Donald Trump, un personatge aliè a la política tradicional pel qual ningú apostava fa un any i mig, va donar ahir la sorpresa a l’aconseguir la presidència dels EUA davant la candidata demòcrata Hillary Clinton. Trump va obtenir 279 vots electorals, dels 270 necessaris, davant dels 218 de Clinton.

Amb un discurs nacionalista, proteccionista, xenòfob, homòfob i populista, Trump va aconseguir cortejar el vot de la classe mitjana, obrera i rural nord-americana i unir la frustració d’aquest sector contra els polítics tradicionals de Washington, que encarnava en la seua rival.

Trump prendrà possessió del càrrec oficialment el 20 de gener en una cerimònia a Washington

El president electe va augmentar la seua fama després de protagonitzar un ‘reality show’ el 2004

Si fa dos setmanes les enquestes donaven un clar avantatge a Clinton i ningú apostava per una victòria del magnat immobiliari, l’avantatge que tenia l’exsecretària d’Estat va anar cedint, amb l’ajuda de l’FBI, i durant l’escrutini dels vots els demòcrates van veure com van anar enfonsant-se les aspiracions que arribés a la Casa Blanca.

Trump va centrar la campanya a presentar Clinton, que contínuament anomenava “la deshonesta Hillary”, com algú indigne de la confiança necessària per ocupar la màxima magistratura del país i a la qual mai s’hauria hagut de permetre presentar-se a la presidència a causa de l’escàndol dels correus electrònics.

Tanmateix, el republicà es va estrenar com a president electe dels Estats Units deixant de banda l’habitual to incendiari i fent una crida a unir el país després d’una dura campanya electoral. “Ara és el moment que els Estats Units tanquin les ferides de la divisió”, va dir Donald Trump en la primera compareixença com a vencedor, acompanyat per la seua família sobre l’escenari d’un cèntric hotel de Nova York, on fins i tot va tenir paraules amables per a la seua rival. “Hillary ha treballat molt temps i molt dur i li devem una gran gratitud pel seu servei al nostre país”, va assenyalar el president electe. El triomf de Donald Trump obre una etapa d’incertesa de conseqüències imprevisibles, ja que aquest ha anunciat un gir de 180 graus de la política nord-americana actual en els cent primers dies de Govern: la derogació de la reforma sanitària de Barack Obama, la deportació dels immigrants irregulars, la renegociació de l’acord de lliure comerç d’Amèrica del Nord, la retirada del país de l’acord de comerç transpacífic i i el nomenament d’un jutge conservador al capdavant del Tribunal Suprem.

El 1971 es va posar al capdavant de l’empresa familiar, dedicada a edificis de lloguer a Nova York. L’empresari va començar a consolidar la seua fama amb enlluernadores obres a Manhattan, com la Torre Trump, un luxós gratacel de 58 pisos amb una cascada interior en plena Cinquena Avinguda. El magnat ha aixecat un imperi que inclou hotels, camps de golf i casinos, un negoci aquest últim que ha incorregut en quatre fallides, malgrat l’“èxit” del qual presumeix Trump. Segons la revista Forbes, té una fortuna de 4.500 milions de dòlars. El 2004, Trump va aprofitar la seua popularitat per produir i protagonitzar un reality show a l’NBC.

El 2012 va anunciar que tenia aspiracions polítiques per a la presidència dels Estats Units i ho va fer formalment el 16 de juny del 2015, com a aspirant a la candidatura del Partit Republicà per a les eleccions del 2016. S’ha casat tres vegades i té cinc fills.

Un polèmic magnat immobiliari novaiorquès Donald John Trump (Nova York, 1946) és un conegut empresari multimilionari que ha aconseguit no deixar ningú indiferent per les seues polèmiques declaracions. Trump és el quart dels cinc fills de Fred Trump, constructor d’origen alemany, i Mary MacLeod, mestressa de casa escocesa.

tracking