SEGRE

POLÍTICA PARLAMENT

El Govern i la CUP preveuen canvis fiscals per ingressar 180 milions

L’Executiu accedeix a gravar els béns de luxe per acontentar els cupaires

Dolors Montserrat i Carles Puigdemont, ahir a Girona.

Dolors Montserrat i Carles Puigdemont, ahir a Girona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat preveu introduir canvis en impostos propis i cedits per ingressar 180 milions d’euros més a l’any, “resultat del treball conjunt entre el Govern i els grups parlamentaris de la CUP i JxSí en matèria tributària” per a la llei d’acompanyament dels Pressupostos 2017, va explicar ahir el secretari d’Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó.

Algunes de les iniciatives entrarien en vigor més tard que la llei d’acompanyament per donar un temps d’adaptació, per la qual cosa l’increment d’ingressos per al 2017 seria de 120 milions, va indicar.

Un dels canvis fiscals afecta la deducció per inversió en habitatge habitual per als qui van comprar abans de l’1 de juliol de 2011, de manera que els contribuents amb rendes superiors a 30.000 euros anuals no es podran beneficiar a partir d’ara d’una deducció del 16,5%, sinó que serà la general del 15%.

També es gravaran, a partir de l’1 d’abril del 2017, amb un 5% totes les transmissions de béns mobles –ara només eren vehicle–, com pot ser l’or o aeronaus, i hi haurà una bonificació del 99% en arrendaments d’habitatges del parc públic de lloguer social.

Es crea un nou tram per a la compravenda d’habitatges de més d’un milió d’euros, que hauran de pagar un 11% per l’import que superi aquesta quantitat, davant del 10% únic aplicable fins ara. Preveuen recaptar 4,8 milions.

El Parlament també va avalar l’impost a les begudes ensucrades i preveuen uns ingressos anuals ordinaris –per any complet– de 41,3 milions.

Així mateix, el Parlament va rebutjar una moció del PSC perquè la Cambra instés el Govern a apujar l’IRPF a les rendes altes, un debat que va evidenciar la diferència de criteri fiscal entre JxSí, que hi va votar en contra, i la CUP, que hi va votar a favor.

D’altra banda, la CUP decideix demà si facilita l’admissió a tràmit dels Pressupostos, que preveuen un augment de 989 milions d’euros en despesa social.

Puigdemont reclama a l’Estat més recursos per a la sanitatEl president Carles Puigdemont va reclamar ahir a la nova ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, més recursos per acabar amb “l’infrafinançament crònic” del sistema sanitari català. En la seua intervenció en el 3r Congrés de la Professió Mèdica de Catalunya, Puigdemont va recordar que, arran de la crisi, la manca de finançament “no només no s’ha acabat, sinó que s’ha agreujat”. El president va afegir que en un “país normal això no passaria”, perquè es comptaria amb eines i recursos per garantir la sostenibilitat del sistema. Aquest va ser el primer acte oficial de Montserrat com a ministra, que va agrair als metges l’esforç fet a partir de les retallades sofertes des del 2011. “Heu patit molt els ajustaments, estem en deute amb vosaltres”, va afirmar la ministra.

tracking