SEGRE

PANORAMA

Milers de persones surten al carrer contra Donald Trump a tot EUA

Els manifestants van corejar a les principals ciutats del país “No és el meu president”

Ciutadans protesten a Nova York contra el resultat electoral que va donar a Donald Trump la presidència dels Estats Units.

Ciutadans protesten a Nova York contra el resultat electoral que va donar a Donald Trump la presidència dels Estats Units.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Desenes de milers de persones van sortir en les últimes 48 hores als carrers de les principals ciutats dels Estats Units per protestar per l’elecció de Donald Trump com a president i van provocar incidents amb la Policia, que van acabar ahir amb nombroses detencions.

Una de les protestes més multitudinàries va ser la de Nova York, on milers de persones es van concentrar davant de la Torre Trump de Manhattan al crit de “No és el meu president”, una consigna que es va repetir a la resta de les marxes registrades a més de vint-i-cinc ciutats del país i que van continuar ahir. “Donald Trump, vés-te’n! Sexista, racista, antigai!”, corejaven els ciutadans als carrers de Nova York.

En algunes protestes hi va haver aldarulls amb la policia, amb desenes de detinguts i algun ferit

Una trentena de manifestants van ser detinguts a diverses ciutats per desordres públics o per tallar el trànsit, segons les autoritats, que van informar també que agents policials de la ciutat californiana d’Oakland van resultar ferits en les protestes.

També van ser nombroses les marxes de Seattle (Washington), Filadèlfia (Pennsilvània) i Chicago (Illinois), ciutat aquesta última en la qual els manifestants van escollir la Torre Trump com a lloc de concentració i van corejar insults contra el magnat.

La capital, Washington, així com Atlanta (Geòrgia), Boston (Massachusetts), Denver (Colorado), Austin (Texas), Portland (Oregon), Saint Paul (Minnesota) o les californianes Los Angeles, San Francisco i San Diego van ser igualment l’escenari de protestes i concentracions.

A Los Angeles, centenars de persones amb banderes dels EUA i Mèxic i al crit de “Mans enlaire, no disparin”, van tallar la carretera 101, una de les principals artèries de la ciutat, i van provocar enormes retencions. En algunes d’aquestes marxes es van cremar banderes nord-americanes. Encara que la majoria de les protestes van transcórrer sense incidents, al feu esquerrà d’Oakland part dels sis mil manifestants van formar barricades a les quals van calar foc i es van produir xocs amb la policia.

Lleida

Les empreses agroalimentàries es troben entre les més preocupades per la política en matèria comercial de Donald Trump, mentre que les constructores són les que confien a aconseguir més negoci amb la nova presidència nord-americana, tenint en compte l’anunci d’inversions milionàries en infraestructures. En el cas de Lleida, un increment

d’aranzels

, com va amenaçar el magnat republicà durant la campanya, afectaria especialment empreses de l’oli. Només entre el gener i l’agost d’aquest any, la província ha exportat oli per valor de 35,77 milions d’euros. A més, també s’han comercialitzat sucs per valor d’1,52 milions, joies per uns altres 3,71 i productes de marroquineria i maquinària que representen un altre milió cada un. L’arribada de Trump a la presidència dels EUA no és un factor de risc econòmic, va dir ahir Pedro Mas, director de Gestió i Assessorament de Patrimonis de l’àrea de banca privada del Banc Santander, en una conferència a Lleida. Va explicar que l’economia mundial segueix en un escenari d’incertesa, que “ha d’aclarir-se aquest 2017” i que els riscos procedeixen més del Brexit i de l’euro que de l’elecció del magnat novaiorquès, que “no deixa de ser un empresari”. Va comentar, això sí, que els missatges favorables al proteccionisme econòmic són preocupants, però va subratllar que els mercats mundials van tornar ahir a la normalitat, després del vertigen sofert al conèixer-se la victòria electoral de Trump.

tracking