SEGRE

PANORAMA

Obama i Trump es reuneixen a la Casa Blanca per iniciar el complex traspàs de poders

El president sortint assegura que facilitarà la transició al president electe i aquest diu que està “impacient per continuar treballant amb ell” || Tensa reunió sense la tradicional foto de les dos parelles presidencials

El president dels EUA, Barack Obama, dóna la mà al president electe, Donald Trump, al final de la seua trobada.

El president dels EUA, Barack Obama, dóna la mà al president electe, Donald Trump, al final de la seua trobada.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’actual president dels Estats Units, Barack Obama, i el que serà el seu successor, Donald Trump, es van reunir ahir per primera vegada a la Casa Blanca per començar el procés de transferència de poders que culminarà el 20 de gener, quan el milionari jurarà el càrrec, i van mantenir una conversa qualificada d’“excel·lent” pel mateix Obama.

L’actual mandatari va reiterar que la seua “prioritat número u” és la de “facilitar la transició” i va expressar la seua voluntat de treballar “perquè el president electe tingui èxit”. En aquest sentit, va advocar perquè els respectius equips treballin plegats, “independentment” del partit i de les idees polítiques de cada un. Obama i Trump van parlar d’un ampli ventall de temes, que van incloure qüestions tant de política exterior com interior, segons van explicar tots dos al final de la reunió, en una breu compareixença davant dels mitjans. El magnat novaiorquès va reconèixer que la reunió va durar més de l’esperat.

Per a Trump, va ser “un gran honor” veure’s amb Obama, amb el qual no s’havia reunit mai abans. El president electe va descriure l’actual inquilí de la Casa Blanca com “un molt bon home” i confia a reunir-se amb ell “moltes vegades més”, en un to cordial i allunyat del discurs aspre que va marcar la campanya prèvia a les eleccions.

La reunió va començar sobre les 11.00, hora local, i representa el principi del traspàs de poders, com per exemple la recepció dels despatxos dels serveis d’Intel·ligència entre Obama i Trump, que va prometre acabar amb el llegat del mandatari demòcrata en immigració, derogar la seua reforma sanitària i trencar l’acord nuclear amb l’Iran del 2015.

Obama i Trump van parlar molt breument a la premsa després d’una reunió que va durar prop d’una hora i mitja, i no van acceptar preguntes dels periodistes.

Mentrestant, la primera dama, Michelle Obama, va rebre a la residència presidencial la seua successora, Melania Trump, amb la qual també va mantenir “una excel·lent conversa”, en paraules de l’actual mandatari nord-americà.

“Volem assegurar-nos que se senten benvinguts durant els preparatius per a la transició”, va subratllar Obama. No obstant, la tensió entre Obama i Trump va quedar palesa en la sigil·losa arribada del president electe, que va entrar a la Casa Blanca pel jardí sud per evitar la premsa, i en el fet que, almenys al tancament d’aquesta edició, no es difongués cap foto oficial entre l’actual administració i la pròxima. El 2008, el llavors president electe Barack Obama i la seua esposa Michelle es van fer una foto davant de la Casa Blanca amb el mandatari sortint, George W. Bush, i la seua dona, Laura, el dia en què els van rebre per primera vegada.

També ahir a la Casa Blanca estava prevista una reunió entre el vicepresident sortint, Joe Biden, i el seu successor, Pence, que ja van parlar dimecres per telèfon.

En declaracions a NBCNews, tres membres de l’equip de Trump van filtrar diversos noms: el que va ser alcalde de Nova York durant els atemptats de l’11-S Rudy Giuliani per a fiscal general; Newt Gingrich, exportaveu de la Cambra de Representants i un dels principals partidaris de Trump durant la campanya d’aquest últim com a secretari d’estat; el general Michael Flynn per a la secretaria de Defensa; Steve Mnuchin, un veterà de la companyia Goldman Sachs per al Tresor; i Lew Eisenberg per a la secretaria d’Estat.

El mateix Rudy Giuliani assegurava ahir que “ningú” coneix millor que ell el departament de Justícia. “Probablement no hi ha ningú que conegui millor que jo el Departament de Justícia”, va dir a la CNN el possible successor de Loretta Lynch.

Tanmateix, va subratllar que només acceptaria el lloc si hi fos l’únic candidat. “Podria assenyalar uns altres tres tan bons o millors”, va indicar. L’exgovernador de Nova Jersey, Chris Christie, és un altre dels potencials aspirants.

L’exalcalde Giuliani, en les quinieles per al GovernDesprés de la sorpresa per l’elecció de Donald Trump com el 45 president dels EUA, comencen a sonar els primers noms que podrien formar part del gabinet de l’excèntric magnat. Entre els seus col·laboradors propers hi ha figures amb nom propi dins del partit.

tracking