SEGRE

GOVERN NOMENAMENTS

El jutge del Tribunal Suprem José Manuel Maza, nou fiscal de l’Estat

El magistrat es mostra prudent davant del sobiranisme i evita valorar el procés || El Govern estatal nomena cinc nous secretaris d’Estat per a l’àrea econòmica

El magistrat del Suprem José Manuel Maza.

El magistrat del Suprem José Manuel Maza.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat penal del Tribunal Suprem José Manuel Maza serà el pròxim fiscal general de l’Estat, d’acord amb la proposta que ahir va portar a terme el Govern central, en substitució de Consuelo Madrigal.

El magistrat va optar per la prudència i va evitar opinar sobre com afrontarà assumptes com el repte sobiranista a Catalunya, ja que creu que seria “temerari” fer-ho ara. Maza, que ahir es trobava a Barcelona com a ponent convidat d’Esade per impartir un curs, va afirmar que afronta l’encàrrec amb “sentit de la responsabilitat”, però es va abstenir de concretar la seua opinió sobre alguns dels reptes als quals s’enfronta la Fiscalia, com ara la desobediència a les resolucions del Constitucional per part de càrrecs catalans i la reforma processal.

Va ser l’únic magistrat del Suprem que va rebutjar absoldre Garzón en la causa del franquisme

“Per a mi, aquest és un moment de silencis, de no donar opinions. He de passar l’escrutini del Congrés, un informe passiu del Consell General del Poder Judicial, ni tan sols tinc el nomenament, només la proposta del Govern. He de passar molts filtres, ara no puc opinar”, es va excusar.

Maza, nascut a Madrid el 1951, ha exercit com a jutge a València, Galícia, Madrid, Astúries i Lleó, i va explicar que acudeix amb freqüència a Catalunya, ja que la seua parella és de Barcelona.

El nou fiscal general, que va ser portaveu de la conservadora Unió Judicial Independent, es va oposar a la doctrina Botín i va ser l’únic magistrat del Tribunal Suprem que va rebutjar absoldre el jutge Baltasar Garzón dins de la causa que aquest va obrir pels crims del franquisme.

D’altra banda, el Govern central va nomenar cinc nous secretaris d’Estat per a l’àrea econòmica. Alberto Nadal serà secretari d’Estat de Pressupostos, mentre que els d’Hisenda i Funció Pública seran Enrique Fernández Moya i Elena Collado Martínez, respectivament. Irene Garrido serà secretària d’Estat d’Economia i Emma Navarro, del Tresor.

En aquest sentit, la nova norma va obtenir l’aval dels vuit magistrats restants, per la qual cosa el recurs presentat contra ella pel Govern basc va ser rebutjat. Aquests magistrats s’oposen a la nova atribució de suspensió de càrrecs públics al considerar que pel seu caràcter sancionador i de càstig no és conforme amb les funcions del Tribunal Constitucional.

Tres magistrats veuen els nous poders del TC inconstitucionals? La vicepresidenta del Tribunal Constitucional (TC) Adela Asúa i els magistrats Fernando Valdés Dal-Ré i Juan Antonio Xiol consideren inconstitucionals la suspensió de funcions d’autoritats i l’execució substitutòria de les resolucions d’aquest òrgan incloses en les última reforma de la llei orgànica que regula el seu funcionament (LOTC), dirigida a reforçar les seues facultats per fer complir les seues resolucions.

tracking