SEGRE

CONFLICTE

Els cruels artificis de l’Estat Islàmic per resistir a Mosul

Com infiltrar-se entre els civils, disfressar-se, amagar-se en túnels i immolar-se per provar de defensar el seu "capital" a l’Iraq

Els cruels artificis de l’Estat Islàmic per resistir a Mosul

Els cruels artificis de l’Estat Islàmic per resistir a Mosul

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb les tropes iraquianes trepitjant-los els talons en la meitat oriental de Mosul, els gihadistes recorren a infiltrar-se entre els civils, disfressar-se, amagar-se en túnels i immolar-se per provar de defensar la seua "capital" a l’Iraq.

Els combatents del grup terrorista Estat Islàmic (EI) fan servir als habitants de Mosul com escuts humans o es vesteixen de civils per no ser reconeguts per les forces governamentals.

Aquestes "tàctiques brutes", com les defineix un responsable de la Governació de Nínive, la capital del qual és Mosul, Jalaf a l’Hadidi, han causat desenes de morts entre els soldats, però també entre la població civil.

A l’Hadidi va explicar que hi ha "gihadistes vestits de civils però amb armes i cinturons explosius" i que, quan comencen els combats, molts d’ells entren a les cases dels veïns, pugen als terrats i obliguen les famílies a deixar-los ajuda.

Per als civils és un impossible negar aquesta assistència, ja que si ho fan són assassinats davant d’altres membres de la seua família acusats d’"apostasia i espionatge", va assenyalar Al Hadidi.

Tots aquests artificis dificulten a l’Exèrcit la distinció entre els civils i els gihadistes, ja que els primers no poden sempre seguir els consells de les autoritats de no pujar als terrats i allunyar-se de les posicions de l’EI.

En altres ocasions, els radicals es vesteixen de negre, guardant una gran similitud amb els uniformes de les forces antiterroristes, i pinten els seus vehicles militars com els d’aquest contingent.

El responsable de la Governació de Nínive va denunciar que aquests estratagemes busquen "enganyar els civils". Aquells que donen la benvinguda a les suposades forces antiterroristes són executats.

I és que els civils són els grans damnificats durant l’ofensiva militar per alliberar Mosul, llançada el passat 17 d’octubre des de tres fronts.

Un habitant del sector oriental, Husein Ahmad al Yaryari, va dir a Efe que l’EI evacúa "forçosament a part de les famílies dels barris residencials mentre impedeix la sortida d’altres per utilitzar-les com escuts humans durant els combats".

En aquest sentit, la portaveu de l’alt comissariat de Nacions Unides per als Drets Humans, Ravina Shamdasani, va denunciar aquesta setmana que "els gihadistes eviten que les persones fugin, amb assassinats per atemorir la població".

Alguns aconsegueixen saltar-se aquesta prohibició d’abandonar el sector oriental amb pretextos com anar a la compra o a l’hospital, i es dirigeixen a cases de familiars que resideixen a la vora occidental del Tigris, on encara no han arribat els combats.

"Surten amb aquestes excuses de les seues cases i sense portar equipatge per no aixecar sospites", va explicar el veí Al Yaryari.

A l’interior de l’urbs, també combaten els extremistes els anomenats Cavallers de Mosul, grups de veïns armats desplegats a nombrosos districtes que conformen la resistència interna.

Un dels seus dirigents, Mohamed al Musali, va explicar a Efe que una altra tàctica utilitzada pels gihadistes per dificultar l’avenç de les tropes és la crema de cru.

"L’EI va omplir les fonts de carrers i places amb petroli i després les va incendiar per crear columnes de fum que impedeixen a l’aviació de sobrevolar" la ciutat, va precisar.

Al Musali va indicar que la situació al sector oriental de Mosul és "semblant a un toc de queda" i que les institucions i serveis públics no funcionen ja que l’EI va exigir als seus membres abandonar aquestes funcions i unir-se a la lluita.

Durant la batalla, l’estratègia de l’EI es basa així mateix a amagar-se en túnels i moure’s a través d’ells per sorprendre les forces de seguretat.

També en la col·locació d’artefactes explosius improvisats, el desplegament de franctiradors i els atacs de suïcides, segons l’analista militar iraquià Rabea al Yuari, qui va lamentar que aquestes maniobres causen abundants baixes a les files governamentals.

"El combat dins de Mosul -va continuar l’expert- és diferent de la lluita a la perifèria, de combats oberts es passa a una guerra de carrer, que és més difícil i esgota les tropes".

Per a l’analista, la solució a aquest problema passa per "utilitzar la tècnica de l’entrega aèria per separar els barris", al·ludint al llançament en paracaigudes des de l’aire de les tropes.

Així és més fàcil abatre els gihadistes que quedin al barri i evacuar els civils, segons Al Yuari, que va augurar que això motivaria a més veïns a aixecar-se contra l’EI a l’interior de Mosul.

tracking