SEGRE

POLÍTICA FINANCES

La CUP obre la mà als pressupostos

Anuncia que votarà a favor de l’admissió a tràmit dels comptes de la Generalitat || El PDECat situa la seua línia roja pressupostària en l’IRPF i els impostos de successions i de patrimoni

Reguant, amb alguns dels diputats després de la reunió d’ahir del consell polític de la CUP.

Reguant, amb alguns dels diputats després de la reunió d’ahir del consell polític de la CUP.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CUP va acordar ahir facilitar l’admissió a tràmit dels Pressupostos per al 2017 al Parlament perquè van en la línia de fer possibles “la ruptura, la reversió de les retallades i les privatitzacions i la redistribució de la riquesa”, encara que això no pressuposa el seu aval definitiu als comptes.

La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant va afirmar que votaran a favor de la tramitació dels comptes de la Generalitat, després que el consell polític donés suport a aquesta opció per 44 vots a favor, vuit en contra i set abstencions. Reguant va subratllar que “aquest no és un als Pressupostos”, sinó una manera de facilitar el debat públic entre la ciutadania i les entitats per avaluar les propostes que hi ha sobre la taula. “El suport a la tramitació es realitzarà a través de dos vots favorables i vuit abstencions”, va explicar, i va insistir que la decisió final sobre l’aprovació o no dels Pressupostos també es prendrà en processos deliberatius que impliquin les assemblees territorials de la CUP.

El suport cupaire es materialitzarà al Parlament amb dos vots a favor i vuit abstencions

Reguant va lamentar que els Pressupostos estaran marcats pels límits imposats per l’Estat i la Unió Europea (UE), però va celebrar el compromís del Govern de celebrar un referèndum, amb la qual cosa es posen les bases necessàries per a la “ruptura” amb la resta d’Espanya que reclama la CUP.

La diputada va recordar que la seua formació ha fet propostes amb una partida per al referèndum; reversió de retallades i privatitzacions, en defensa de l’escola pública, i en redistribució de la riquesa. En aquest sentit, la coordinadora general del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), Marta Pascal, va explicar ahir que la línia roja del seu partit en la negociació pressupostària amb la CUP és no tocar a l’alça l’IRPF i els impostos de patrimoni i de successions, per no “sobrecarregar les classes mitjanes”. Segons Pascal, el Govern “es va asseure a la taula amb l’ànim de negociar” amb la CUP i l’“ofec econòmic de la Generalitat fa que hi pugui haver alguna taxa nova”. En concret, entre les mesures fiscals acordades entre el Govern i la CUP, figura la creació d’un impost sobre “actius no productius”, com ara béns immobles, embarcacions, cotxes de luxe i aeronaus que estan a nom de persones jurídiques però que s’utilitzen amb finalitats particulars.

Pascal va recordar, al seu torn, que el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja va deixar clar que no està disposat a modificar “gravàmens com l’IRPF, patrimoni o successions”.

D’altra banda, la líder de C’s, Inés Arrimadas, va demanar a la Generalitat que faci “Pressupostos per als set milions de catalans i no només per acontentar la CUP”. Arrimadas va dir que no facilitaran l’aprovació dels comptes si el Govern pretén “desmantellar l’Estat del Benestar per construir un estat independent”.

ICV, per la seua part, es va obrir a negociar els Pressupostos amb JxSí i la CUP si es recapten 1.200 milions extres per via impositiva amb la reforma de l’IRPF i dels impostos de successions i patrimoni.

tracking