SEGRE

POLÍTICA

Milers de persones protesten per la resposta judicial a càrrecs sobiranistes

Amb el lema "Por la democràcia, defensem les nostres institucions" en suport als càrrecs electes sobiranistes investigats pels tribunals

Milers de persones protesten per la resposta judicial a càrrecs sobiranistes

Milers de persones protesten per la resposta judicial a càrrecs sobiranistesAMI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 80.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat a Barcelona sota el lema "Per la democràcia, defensem les nostres institucions" en suport als càrrecs electes sobiranistes investigats pels tribunals, una protesta per reafirmar la via independentista davant de la "justícia espanyola".

La protesta contra la "judicialització" del procés ha estat convocada per les tres entitats independentistes catalanes, la Asamblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència.

Entre les milers de persones que han omplert l’avinguda Reina María Cristina hi havia dirigents com l’expresident català Artur Mas, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l’exconseller Francesc Homs, el vicepresident català, Oriol Junqueras, i el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, que, a diferència dels dirigents independentistes, s’ha situat en un segon pla, lluny de les càmeres.

A la tarima de la capçalera de la protesta s’han situat al final molts dels més de 400 representants investigats per la justícia, segons càlculs dels organitzadors.

És el cas d’Artur Mas, Carme Forcadell, les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, l’alcaldessa de Berga (Barcelona), Montse Venturós (CUP), i el regidor de Vic (Barcelona), Joan Coma.

Entre 'estelades' i cartells de "No tenim por", s’han sentit proclames com a "independència" o "fora, fora, fora la justícia espanyola".

Les causes obertes, que afecten també a 259 ajuntaments segons l’ANC, recullen des de qüestions vinculades a la consulta del 9N, no hissar la bandera espanyola en els ajuntaments, pagar quotes a l’AMI o temes relacionats amb la desobediència a la justícia.

En concret i segons fonts de la Delegació del Govern a Catalunya consultades per Efe, hi ha 130 impugnacions per incompliment de la Llei de Banderes, un centenar d’impugnacions contra les aportacions de fons a l’AMI, així com un centenar més en contra de mocions d’insubmissió i sobirania fiscal.

També hi ha entre 60 i 70 impugnacions per declaracions sobre un "territori català lliure i sobirà", 5 recursos vinculats a vulneracions del reglament que obliga a posar l’efígie del Rei al saló de plens, entre 20 i 25 impugnacions pel control de la suspensió de la paga extra i entre 15 i 20 resolucions d’impugnacions en matèria de recursos humans

Se sumen 6 recursos per irregularitats en matèria de gestió econòmica i 12 recursos per diverses matèries, com clubs de cànnabis, plantacions de marihuana i, com és el cas de Girona, la contractació de trens per acudir a la manifestació de la Diada de 2012.

Dins de les seues funcions de control de la legalitat dels acords adoptats per part de les entitats locals, la Delegació del Govern a Catalunya, a través de l’Advocacia de l’Estat, ha interposat així recursos contenciosos-administratius en diverses matèries, en la qual cosa suma unes 460 causes obertes en aquests moments.

En aquesta confrontació judicial, la consellera de Presidència, Neus Munté, i altres membres del Govern han acudit a la manifestació de Barcelona, mentre que el president català, Carles Puigdemont, ha participat en una altra concentració a la seua localitat natal, Amer (Girona), des d’on ha advertit que Catalunya decidirà "a les urnes i lliurement" el seu vincle amb Espanya.

En declaracions als periodistes, Carme Forcadell ha subratllat que no contempla que la inhabilitin, perquè "qui posa o treu" al president de la Cambra "són els diputats".

Artur Mas ha garantit que es continuaran "jugant la pell" pel procés, mentre que el portaveu del PDECAT en el Congrés, Francesc Homs, ha afirmat que aquesta manifestació "va dedicada al senyor Rajoy".

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha avisat que es concentraran "quan faci falta" per defensar als electes que, segons el seu parer, "implementen el mandat democràtic del 27 S".

Així mateix, el regidor de la CUP en Vic Joan Coma ha afirmat que espera ser "detingut" pròximament com l’alcaldessa de Berga després de negar-se a anar a declarar davant del jutge ja que, segons el seu parer, l’Estat és "partidista" en "no haver-hi separació de poders".

El president de l’ANC, Jordi Sánchez, ha ironitzat sobre que Catalunya ja ha "superat Espanya", doncs la manifestació ha arribat més d’allà de la plaça d’Espanya de Barcelona, i s’ha conjurat per "guanyar" el referèndum independentista previst per a 2017.

"No ens resignem, ho farem", ha incidit Sánchez, que ha remarcat que continuaran amb el procés malgrat els embats judicials, ja que "mai" acceptaran que un tribunal, "per més Superior de Justícia de Catalunya que es digui, intenti destituir" a Forcadell.

Milers de persones protesten per la resposta judicial a càrrecs sobiranistes

Milers de persones protesten per la resposta judicial a càrrecs sobiranistes

Milers de persones protesten per la resposta judicial a càrrecs sobiranistes

Milers de persones protesten per la resposta judicial a càrrecs sobiranistes

tracking