SEGRE

POLÍTICA PARTITS

PSOE i PSC es donen dos mesos per tancar la crisi després de la investidura de Rajoy

Creen una comissió bilateral i Iceta promet lleialtat encara que Susana Díaz sigui la nova líder socialista || El president de la gestora “no acceptarà res que vagi més enllà de la Declaració de Granada”

Fernández i Iceta fan una encaixada de mans abans de la reunió d’ahir a la seu del partit a Ferraz.

Fernández i Iceta fan una encaixada de mans abans de la reunió d’ahir a la seu del partit a Ferraz.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, es van donar temps ahir i van deixar en mans d’una comissió que formaran tres o quatre membres de cada organització resoldre les seues “discrepàncies” polítiques i orgàniques en un termini de dos mesos.

Tots dos van constatar aquestes discrepàncies en la reunió que van mantenir a Ferraz, en la qual Iceta va prometre “lleialtat” al pròxim secretari general del PSOE, encara que sigui Susana Díaz.

Ajornada l’entrada del PSC dins de la gestora socialista, lloc previst per a Teresa Cunillera

Considera que quan el PSC parla de nació, ha d’aclarir si es refereix a ser un Estat independent

Després de la trobada, van anunciar la creació sense data d’aquesta “comissió d’anàlisi”, com la va anomenar Fernández, que serà el que dirà si el PSC “va depassar” en les seues resolucions la Declaració de Granada que van consensuar tots els socialistes l’estiu del 2013 i quines conseqüències orgàniques té la decisió dels catalans de desobeir el mandat del comitè federal d’abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy. En l’àmbit polític, Fernández va advertir Iceta que el PSOE no està disposat a anar un pas més enllà del model territorial pactat el 2013. El president de la gestora va recordar que en aquest document els socialistes van arribar a un acord per “definir la planta política de l’Estat” mitjançant un “procés de federalització”, i es va mostrar contrari a “qualsevol cosa que depassi aquests límits” i que no accepti que en el pla juridicopolític “la nació política és una”.

Per la seua part, Iceta va assegurar que és “optimista” sobre el futur de les relacions entre el PSC i el PSOE i va posar èmfasi a subratllar la voluntat i l’acord entre tots dos per continuar “caminant junts en un projecte polític compartit”. També va admetre les discrepàncies en la utilització del terme nació, però va assegurar que els socialistes catalans són els “més grans defensors” de la Declaració de Granada i de seguir compartint amb el PSOE un “projecte federal per a Espanya”. També va explicar que “nació no vol dir ni Estat ni sobirania”. Ni un ni l’altre líder va informar qui seran els que formaran aquesta comissió bilateral i a més van decidir ajornar l’entrada de la lleidatana del PSC, Teresa Cunillera, a la gestora socialista. Així mateix, l’exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba va defensar que es mantingui el protocol de relacions entre el PSC i el PSOE malgrat la ruptura de la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy.

Per la seua part, el president del País Valencià, Ximo Puig, creu que al PSOE “li convé” un encaix clar amb el PSC i sumar a Catalunya.

sevilla

La secretària general del PSOE-A i presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, es va mostrar ahir convençuda que PSOE i PSC continuaran caminant “junts”, però per continuar reforçant l’aspecte polític “caldrà trencar les asimetries”. Respecte a la reunió entre el president de la comissió gestora del PSOE, Javier Fernández, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per abordar les relacions entre les dos formacions, Díaz va manifestar abans que es trobessin, que els dos són companys “intel·ligents i amb habilitat per al diàleg”. “Vull que continuem caminant junts”, va sentenciar Díaz, que va agregar que el PSOE va prendre la decisió fa 40 anys que qui el representés a Catalunya fos el PSC i va ser una decisió “intel·ligent i generosa”.

Segons la seua opinió, “han estat bons anys i quan es produeixen situacions anòmales o asimetries com les dels últims temps s’hauran de corregir”. Díaz va advertir que el que no pot ser és que el PSOE s’assabenti per la premsa que el PSC planteja el dret a decidir, perquè això no és “lleialtat ni reciprocitat”, o que es negocia un govern amb ERC. Tampoc pot ser, segons va agregar, que no s’acati el resultat del comitè federal perquè no agrada.

Es va demanar si els que avui dia parlen de nació parlen de ser Estat, una cosa que, segons el seu parer, ha d’aclarir el PSC. Per a Susana Díaz, hi ha gent a qui no li agrada el PSOE d’Andalusia, d’Extremadura, d’Astúries o de Castella-la Manxa perquè guanya eleccions, amb referència als que va qualificar com a “rufians”.

tracking