SEGRE

PARTITS POLÍTICA

Rajoy promet diàleg però insisteix que l’han de deixar governar

El president defensa que el seu únic pla passa per aprovar els Pressupostos per al 2017 || El Partit Popular convoca del 10 al 12 de febrer el seu congrés polític

El president del Govern, Mariano Rajoy.

El president del Govern, Mariano Rajoy.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mariano Rajoy va fer ahir una nova crida a la responsabilitat de tots els partits perquè permetin governar el seu executiu i ajudin a tirar endavant les lleis i reformes, i els va advertir que la seua formació, el Partit Popular, ja està recuperant molts dels vots perduts en els últims anys.

Rajoy va presidir la Junta Directiva Nacional del PP, que ha donat el tret de sortida a la preparació del congrés nacional i dels posteriors conclaves regionals i locals.

“Tan dolent és no tenir un govern com tenir-ne un que no deixen governar”, segons Rajoy

C’s assegura que no donarà suport a una alça de l’IVA ni un sostre de despesa inferior al de 2016

La Junta va aprovar així la celebració del congrés nacional per als dies 10, 11 i 12 de febrer a la Caja Mágica de Madrid, un conclave que tindrà novetats respecte a d’altres perquè, per exemple, permetrà a tots els compromissaris debatre la ponència política i d’estatuts, que decidirà la futura organització interna del partit.

“Tan dolent és no tenir un govern com tenir un govern que no deixen governar”, va dir Rajoy després d’admetre que perquè s’aprovin la majoria de les lleis i mesures no són suficients els vots del seu partit juntament amb Ciutadans i es necessita, almenys, l’abstenció d’altres partits.

Aquesta legislatura, va insistir Rajoy, “ha de ser de molt diàleg, pacte i acord”. “Ens obliga tots”, va afegir. I va assenyalar que els dos reptes de la legislatura són consolidar la recuperació econòmica i abordar diversos pactes d’Estat, entre els quals va esmentar les pensions, el finançament autonòmic o l’educació.

En aquest sentit, va assegurar que el seu únic pla per als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2017 passa per aprovar-los, per a la qual cosa té la intenció d’“escoltar tots” els partits polítics.

“En plans B no entraré”, va defensar Rajoy hores més tard en roda de premsa al costat del primer ministre portuguès, António Costa, després de ser preguntat per les informacions publicades pel diari El Mundo que apunten que el president planeja convocar eleccions si no aconsegueix aprovar els Pressupostos.

“El que tinc és un pla A que consisteix a aprovar els Pressupostos Generals per a l’any 2017”, va insistir el president del Govern.

Per la seua part, el portaveu parlamentari socialista, Antonio Hernando, va insistir que és “pràcticament impossible” que el seu partit doni suport als Pressupostos però sí que es va mostrar disposat a debatre amb el Govern sobre el sostre de despesa.

Al seu torn, C’s espera que el Govern de Mariano Rajoy li faci una “proposta concreta” en els propers dies per començar a parlar dels Pressupostos, i va advertir que aquesta ha “de complir amb Europa i l’acord d’investidura”.

En aquest sentit, va avisar que no donarà suport a uns Pressupostos que incloguin una alça de l’IVA ni un sostre de despesa que sigui inferior al del 2016.

El PSOE veu remot donar suport als comptes del 2017El president de la comissió gestora del PSOE, Javier Fernández, va admetre ahir que veu “molt remotes” les possibilitats que els socialistes donin suport als Pressupostos Generals de l’Estat que presenti el Govern de Mariano Rajoy. “Coneixent el Govern i la idea de la política econòmica que té, em semblen molt remotes les possibilitats que el PSOE doni suport a aquests comptes”, va afirmar.

tracking