SEGRE

POLíTICA

Ajornada la votació per elegir Fernández Díaz davant de la falta d'acord

El PP manté la candidatura de l’exministre malgrat el rebuig que genera en la resta dels grups

Ajornada la votació per elegir Fernández Díaz davant de la falta d’acord

Ajornada la votació per elegir Fernández Díaz davant de la falta d’acord

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups parlamentaris han acordat aquest dimecres ajornar la votació per elegir l’exministre Jorge Fernández com a president de la Comissió d’Afers Exteriors del Congrés davant de la falta de consens sobre la seua candidatura, que el PP manté malgrat el rebuig que genera en la resta dels grups.

El PP havia sol·licitat aquest matí aquest ajornament perquè el PSOE "reflexioni" i torni a l’acord inicial de repartiment de les presidències de les comissions acordat a l’inici de la legislatura.

Tant el PSOE com Ciutadans havien anunciat que votarien en blanc la candidatura de Fernández Díaz encara que tampoc no donarien suport al candidat alternatiu que havia plantejat Unidos Podemos, el seu portaveu d’Exteriors, Pablo Bustinduy, la qual cosa a la pràctica no impediria que l’exministre fos president.

El president en funcions de la Comissió, Eduardo Madina, ha citat als grups a una futura reunió de la Mesa i Portaveus per fixar una nova convocatòria per a l’elecció del seu president.

Des del PP, José Ramón García ha recordat que els pactes són "per complir-los" i ha lamentat que el PSOE hagi sucumbit a les "pressions populistes" d’Unidos Podemos malgrat el perjudici que causa al Congrés.

Unidos Podemos ha demanat a la comissió d’auditoria per a la qualitat democràtica un informe sobre la idoneïtat per al lloc de Fernández Díaz, reprovat per la majoria de la Cambra i que serà investigat en el Congrés.

García ha comparat l’actitud d’Unidos Podemos amb la naturalesa de l’escorpí, que és capaç de matar-se a si mateix per picar a qui l’ajuda a travessar el riu.

Per al portaveu del PP, intentar mesurar la qualitat democràtica d’un diputat elegit pels ciutadans com pretén Unidos Podemos, atansa Espanya a "règims pseudemocráticos".

Al terme de la reunió de la comissió, ha insistit que "en el dia d’avui" compliran el pacte del repartiment amb les persones que havien elegit, encara que en ser preguntat si descartava reconsiderar el nom de Fernández Díaz ha respost que el PP està obert al diàleg.

I el diàleg -ha explicat- és "buscar raons comunes", la qual cosa significa "entendre les postures de tots, inclosa la nostra."

Des del PSOE, Ignacio Sánchez Amor ha apostat per "preservar" l’acord dels grups per al repartiment dels càrrecs institucionals, encara que ha deixat clar que el seu partit, "en cap cas", aprovarà la candidatura de Fernández Díaz i considerarà "amb atenció" qualsevol altra candidatura que pugui presentar el PP que, ara com ara, insisteix a presentar Fernández Díaz.

En declaracions al terme de la comissió, Sánchez Amor ha insistit que la candidatura de Fernández Díaz és "inacceptable" i que n’acceptaran "qualsevol altra" que presenti el PP.

Si els populars no retiren la proposta de Fernández Díaz, els socialistes buscaran una "alternativa", ha dit Sánchez Amor: "No descartem cap possibilitat que permeti que Fernández Díaz no sigui president de la comissió però la fórmula no puc avançar-la".

Fins al dia d’ahir, el portaveu socialista a la Cambra, Antonio Hernando, va assegurar que votarien en blanc per respecte a l’acord global de distribució de comissions, però en cap cas no consideraven l’exministre la persona adequada per presidir la Comissió d’Exteriors.

Ciutadans, tal i com igualment amb posposar la votació, tenia pensat votar en blanc com el PSOE, però una vegada ajornada creu que el millor és que el PP proposi un altre candidat al que la resta de grups no posin objeccions, ha assenyalat el seu vicesecretari general, José Manuel Villegas.

"El PP és prou grandet per veure la situació i les dificultats i, per tant, intentar presentar una proposta que salvi aquestes dificultats" i eviti que es trenqui el consens.

Només UPN ha sortit en defensa de Fernández Díaz, posant de relleu la seua lluita "ferma" contra el terrorisme i la seua defensa de la unitat d’Espanya, ha subratllat el portaveu Carlos Salvador, que ha assegurat haver percebut en tota aquesta polèmica "una espècie de rufianisme" que no li agrada.

Un terme que la representant d’ERC Ana María Surra ha pres com un atac personal contra el portaveu del seu grup, Gabriel Rufián, qualificant-lo de "terrorisme verbal".

Ha demanat la paraula per al·lusions, però Madina ha conclòs la picabaralla assegurant que el terrorisme és una altra cosa, una cosa que coneix per experiència pròpia i tampoc no li ha donat torn de rèplica a Bustinduy per contestar al portaveu del PP per la comparació de l’escorpí.

D’acord amb l’ajornament s’ha mostrat també el diputat de PDCAT Jordi Xuclá, partidari de complir els acords, però entesos aquests com "un acte de confiança recíproca".

tracking