SEGRE

política

José Zaragoza i Pere Joan Pons, primers díscols socialistes apartats

Per trencar la disciplina de vot a la investidura de Mariano Rajoy

Una vista del Congrés durant el debat d'investidura

Vista del Congrés dels DiputatsCongreso de los Diputados

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos diputats socialistes que van trencar la disciplina de vot a la investidura de Mariano Rajoy, el català José Zaragoza i el balear Pere Joan Pons, s’han convertit aquest dimecres en els dos primers 'díscols’ en ser apartats dels seus càrrecs com a president i portaveu de la Comissió Mixta per a la UE.

L’exportaveu del grup Soraya Rodríguez, afí a la gestora que dirigeix el PSOE des de la dimissió de Pedro Sánchez, i el perdedor de les primàries de 2014 davant Sánchez, Eduardo Madina, han substituït Zaragoza i Pons en aquestes responsabilitats.

"Això ja l’he viscut, ja he estat sancionat en altres ocasions. En aquest sentit sóc reincident"

A l’entrada de la comissió en la qual ha estat elegida presidenta Soraya Rodríguez, el propi Zaragoza ha assegurat que no se sent en absolut castigat per la direcció del grup i es dóna per "satisfet" si el seu relleu millora les relacions entre el PSC i el PSOE.

"Crec que si això és bo per a la relació entre el PSC i el PSOE ho dono per bé empleat", ha proclamat Zaragoza, que ha garantit que en aquest nou temps i per part del seu partit només s’escoltaran "paraules d’entesa".

Zaragoza ha agraït la forma "respectuosa" en què se li ha comunicat la seua substitució, aquest mateix matí en la reunió de la direcció del grup, i ha lloat que aquest tipus de decisions s’adoptin d’una forma "ordenada".

Ha reiterat que "en absolut" se sent castigat i assumirà sense problemes la possible multa de 600 euros que li apliqui el grup parlamentari per trencar la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy perquè la sanció econòmica "és el de menys".

"Això ja l’he viscut, ja he estat sancionat en altres ocasions. En aquest sentit sóc reincident", ha fet broma.

Per la seua part, el seu substitut, Soraya Rodríguez ha expressat el seu respecte per la decisió de la direcció del grup de rellevar José Zaragoza i ha agraït que el grup hagi confiat en ella per a aquesta responsabilitat.

"Em sembla que és un honor presidir una comissió de la UE, de la qual ja vaig ser portaveu en la meua primera legislatura, i és un àmbit en el qual he treballat bastant, també com a part del Govern en Afers Exteriors. "Espero fer una bona tasca", confia.

Preguntada si creu que aquest relleu pot endinsar en la crisi del PSOE, Rodríguez -que va ser portaveu del grup parlamentari- ha insistit a respectar totes les decisions que adopta la direcció del grup, les que han pres anteriorment i la que s’adopten ara.

La substitució de Zaragoza i Pons anticipa altres relleus que decidirà demà la gestora del PSOE, en els que cal veure com afectarà als quinze díscols -set del PSC i vuit del PSOE- la reestructuració que abordarà del grup.

Queda pendent a més la multa econòmica que previsiblement arribarà als 600 euros.

La que fora cap de llista per Barcelona Meritxell Batet i la balear Sofía Hernanz podrien ser expulsats de la direcció del grup parlamentari, del que Batet és portaveu adjunta i Hernanz portaveu substituta, a més d’ocupar dos de les cinc secretaries generals adjuntes que té el grup.

També la jutgessa i exmagistrada del Tribunal Suprem Margarita Roures, la independent que es va presentar a les eleccions com a número dos del dimitit Pedro Sánchez, podria ser rellevada de la presidència de la Comissió de Justícia, mentre que l’aragonesa Susana Sumelzo, seria apartada de la representació de Cooperació al Desenvolupament.

tracking